Yhteiskunta ei voi olla aina auki

07.04.2017 - 10:30

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti Tampereella maaliskuun lopulla Aina auki –mielenosoituksen, jolla heräteltiin ihmisiä ajattelemaan yhteiskunnan muutoksia ja sen vaikutuksia elämään. Lisääntyvät toimeentulon haasteet sekä julkisten palveluiden rajattu saatavuus vaikeuttavat yhä useammin työläisten elämää. PAM haluaa muistuttaa, että kuntavaalien tuloksella on suuri merkitys palkansaajien arjen sujumiselle kunnissa.

SKP:n pääsihteeri Petra Packalén oli mukana PAMin mielenosoituksessa. Packalén muistuttaa, että kuntavaalien ohella on muutakin poliittista toimintaa, jossa kommunistit ovat mukana.

– Nimiä on kerätty useilla paikkakunnilla kuntalaisaloitteisiin ja adresseihin – aina vaatien parempia oloja työläisille erilaisissa elämäntilanteissa, kuten synnytykseen lähdössä tai vanhainkotiin muutossa, kertoo Packalén.

Vapaa-aika tärkeää

PAMin mielenosoituksessa kysyttiin, pitääkö yhteiskunnan olla aika auki.

"Vaalien jälkeenkään emme ole myytävänä ja käärimme hihat tehdäksemme tekoja työväenluokan ja lähipalvelujen puolesta."

– Kommunistien kanta on selvä: ei pidä! Vapaa-aika on tärkeämpää. Ainaisen työnteon sijasta ihmisen tulisi saada elantonsa pienemmällä tuntimäärällä, että perheelle, ystäville, harrastuksille ja kansalaisvaikuttamiselle jäisi enemmän aikaa, toteaa Packalén.

Petra Packalén vaati mielenosoituksessa pitämässään puheessa kilpailukykysopimuksen purkamista.

– Oli vaalien lopputulos mikä tahansa, me kommunistit jatkamme työtämme aktiivisina kuntalaisina. Vaalien jälkeenkään emme ole myytävänä ja käärimme hihat tehdäksemme tekoja työväenluokan ja lähipalvelujen puolesta, hän korostaa.

Pahoinvointi lisääntyy

PAMin ammattiosasto Pamina 003 ry oli järjestämässä mielenilmausta. Ammattiosaston puheenjohtaja Lauri Iso-Lähteenmäki on huolissaan ihmisten jaksamisesta yhä kovenevassa yhteiskunnassa. Hänen mielestään jokaisella on oikeus tehdä työtä ja saada siitä elämiseen riittävää palkkaa.

– Työn ja arjen yhteensovittaminen on yhä useammalle palkansaajalle hankalaa. Lisääntyvä osa-aikatyö, pienet ansiot ja kauppojen laajentuneiden aukioloaikojen vaikutukset koskevat yhä suurempaa joukkoa ihmisiä. Siitä huolimatta muutoksista aiheutuvia ongelmia ei onnistuta ratkaisemaan yhteiskunnassa ja pahoinvointi ja tyytymättömyys lisääntyvät, Iso-Lähteenmäki toteaa.

Iso-Lähteenmäen mielestä Aina auki – sanavalinta kertoo tilanteesta, jossa palveluiden ja ihmisten on oltava käytettävissä ympäri vuorokauden, mutta se ei kuitenkaan näy toimeentulossa. Työstä ja työpaikasta huolimatta tilipäivän jälkeenkin ihmisen lompakko on yhä useammin tyhjillään kustannusten noustessa ja työ vaatii entistä enemmän aikaa.

Normaali arki mahdotonta

Kauppojen aukiolojen vapauttaminen on vähentänyt PAMin teettämän kyselyn mukaan perheiden yhteisiä hetkiä ja yhä useampi vanhempi on kertonut viettävänsä vähemmän aikaa lasten kanssa.

– Aukioloaikojen vapauttaminen pirstaloitti kymmenien tuhansien ihmisten elämän, ja teki normaalin arjen miltei mahdottomaksi. Ei ainoastaan perheen omien aikataulujen vaan myös yhteiskunnan palveluiden kuten päivähoidon ja joukkoliikenteen suhteen.

– Siksi nyt on huolehdittava, että kunnissa tämä asia otetaan työn alle ja poliittiset päätökset tehdään huomioiden näiden muutosten vaikutukset esimerkiksi palveluiden saatavuuden lisäämiseksi, Iso-Lähteenmäki sanoo.

Iso-Lähteenmäki peräänkuuluttaa, että kuntapalveluiden on oltava helposti saatavilla ja, jotta tilanne olisi sosiaalisesti kestävää, on julkisten palveluiden oltava avoinna ja käytettävissä niin sanotun virka-ajan ulkopuolellakin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.