”Yhteiskuntasopimus” on härski vedätys

05.03.2016 - 13:15

SAK:n liitoista neljä – palvelualojen PAM, elintarviketyöläisten SEL, Rakennusliitto sekä kuljetusalojen AKT – irtisanoutui perjantaina niin sanotusta ”yhteiskuntasopimuksesta”. Nyt noin 400 000 duunaria on sanonut kyykytyssopimukselle tiukan ein.

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Heikki Ketoharju ennakoi blogissaan, että valtamediassa aletaan nyt syytellä ahneita liittojohtajia.

”Eikö Akavan ja STTK:n johtoa kiinnosta tavallisen duunarin asia tai edes ay-liikkeen uskottavuus?”

– On käsittämätöntä, miten pienellä palkalla tuiki tärkeää työtä tekeviä ihmisiä, kuten siivoojia tai kassamyyjiä, voidaan syytellä ahneudesta. On myös pakko ihailla näitä ihmisiä, jotka rohkenevat vastustaa koko sitä valtavaa koneistoa, joka heillä on vastassa: maan hallitus, työnantajaliitot ja porvarillinen media.

Ketoharju muistuttaa, että sivustatukea ei tule muiden keskusjärjestöjen johdoltakaan.

– Akavan Sture Fjäder ehti kysymään, missä on solidaarisuus. Se on erittäin hyvä kysymys, jonka itse suuntaisin pikemminkin Akavan ja STTK:n johdolle. Eikö heitä kiinnosta tavallisen duunarin asia tai edes ay-liikkeen uskottavuus?

EK ei luovu eduistaan

Eräs liittoista on Ketoharjun mukaan kuitenkin koskematon ahneussyytöksiltä: Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka ei ole luopumassa mistään saavutetuista eduistaan – päinvastoin, lisää haalitaan.

”Korotetaan palkkoja ja lyhennetään työaikaa.”

– Tänä keväänä pörssiyhtiöt maksavat omistajilleen ennätyssuuret 11 miljardin osingot – eikä kukaan hallituksesta vaadi tinkimään tulotasosta yhteisen edun nimissä.

Ketoharju muistuttaa, että ”yhteiskuntasopimus” on härski vedätys, jossa duunarin taskusta otetaan ja porvarin taskuun annetaan.

– Siitä on tasapuolisuus ja maltti kaukana. En ymmärrä, mikseivät ammattiliitot tee omaa vaatimuslistaa. Nyt, kun useampi liitto on sopimuksesta irtisanoutunut, olisi hyvä hetki pistää Sipilä tiukille.

Ketoharju esittää korvaavaa toimenpidettä:

– Korotetaan palkkoja ja lyhennetään työaikaa. Takaan, että työpaikkoja syntyy.

Lue koko blogaus täältä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.