Yksityisestä velasta tehdään Espanjassa julkista ongelmavelkaa

14.06.2012 - 12:32
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Espanjassa vastustetaan kiivaasti EU-eliitin leikkauspolitiikkaa ja finanssipääoman valtaa. Kuva Espanjan 15M-toriliikkeen 12.5. toimintapäivän mielenosoituksesta Barcelonasta. / jazamarripae |

Antti Ronkainen ja Miika Kabata arvioivat blogitekstissään, että eurokriisin hoito ja Espanjan ”tukipaketti” vetävät Espanjan valtion ja pankkisektorin yhä syvemmälle upoksiin.

Euroopan keskuspankki päätti viime jouluna jakaa euroalueen yksityispankeille yli tuhat miljardia euroa lainaa yhden prosentin korolla. Tästä paketista saamiaan rahoja espanjalaiset pankit ovat avokätisesti sijoittaneet Espanjan valtion velkakirjoihin, joista saa jopa yli kuuden prosentin tuoton. Nyt Espanja on vippaamassa euromailta noin 100 miljardia, jotta voisi pelastaa nämä samaiset pankit.

”Nerokkaan” suunnitelman mutta on, että mikäli Espanjalle annetaan lainaa pysyvän mekanismin (EVM) kautta, lainojen ehtona on jäsenmaiden ensisijaisuus velkojana. Yksityiset rahoittajat eivät enää uskalla sijoittaa Espanjan valtion velkakirjoihin. Sijoittajat jäävät automaattisesti EVM:n kautta lainanneiden euromaiden taakse, mikäli Espanja ajautuu konkurssiin. Riski sijoittaa Espanjan velkakirjoihin kasvaa ja tämä sulkee Espanjan kokonaan kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.

Espanjalla on 735 miljardia velkaa, ja 100 miljardin lisävelka kasvattaa velkasuhdetta 10 prosenttiyksikköä. Tämä lisää entisestään Espanjan velanhoitokustannuksia, joiden pienentämiseksi maa on sitoutunut jo yli 80 miljardin säästöohjelmiin. Ja koska paketti sulkee ovet yksityisiltä markkinoilta, lainaa tulevat tulevaisuudessa antamaan muut euromaat tai EKP.

Yksityistä ongelmavelkaa muutetaan julkiseksi ongelmavelaksi. Konkurssiriski siirretään yksityispankeilta valtioille, toteavat Ronkainen ja Kabata.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.