Ylen tekstiuutisten rajoittaminen kaventaa sananvapautta ja ohjaa lukijat valemedian pariin

19.12.2020 - 11:30
(updated: 04.01.2021 - 09:39)
SKP:n Turun piirijärjestö vaatii, että kansalaisten oikeus tiedonsaantiin huomioidaan ja turvataan. Kuvituskuva Tiedonantaja

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) Turun piirijärjestö vastustaa jyrkästi hallituksen esitystä Ylen verkkosisältöjen rajoittamiseksi.

Esitys sai alkunsa EU:n lainsäädännön oletuksesta, että julkisen vallan yleisradiotoiminta haittaa kaupallisen median kilpailua.

– Kansainväliset tutkimukset eivät anna minkäänlaista tukea tällaisille oletuksille. Kilpailun edistämispyrkimyksistä tuskin on edes kyse, kun tapauksen taustalla on kaupallisen median etujärjestö Medialiitto, joka edustaa erityisesti hiljalleen monopolisoituvia media-alan suuryhtiöitä, sanovat kommunistit.

SKP:n Turun piirijärjestö vaatii, että kansalaisten oikeus tiedonsaantiin huomioidaan ja turvataan.

– Yle-lain muuttaminen vaarantaa kummatkin. Yleisradiolla on tärkeä sivistystehtävä, jota ei saa laiminlyödä.

Osalle lukijoita videoiden katselu ei ole mielekäs vaihtoehto kuulovamman tai muiden rajoitteiden johdosta.

Kommunistien mielestä kaupallisuus ei takaa uutisoinnin puolueettomuutta mitenkään.

– Päinvastoin: siinä missä Yle on demokraattisessa ohjauksessa ja toteuttaa sille annettuja sivistystä ja tasa-arvoa edistäviä tehtäviä, kaupallinen media on vastuussa osakkeenomistajilleen, eikä sillä ole minkäänlaisia velvoitteita huomioida vähemmistöjä. Jokaisella lehdellä ja uutissivustolla on oma linjansa, joka ei ole irrallaan politiikasta, ja esimerkiksi Helsingin Sanomilla on omia tavoitteitaan Suomen tulevaisuuden ohjaamiseksi, sanovat kommunistit.

– Tekstiuutisten rajoittamisen myötä palvelun laatu heikkenisi merkittävästi. Tekstiuutisten lukijat eivät ole sama yleisö kuin uutisvideoiden katsojat, ja osalle lukijoita videoiden katselu ei ole mielekäs vaihtoehto kuulovamman tai muiden rajoitteiden johdosta. Jos jatkossa tekstiuutiset rajautuisivat Ylellä tiedotteisiin ja vähemmistöasioihin, kyseessä ei olisi enää mitenkään tasapainoinen ja kattava uutislähde.

Kommunistit muistuttavat, että kaikki eivät myöskään voi maksaa uutisista.

– Maksuttomat laadukkaat suomalaiset uutislähteet vähenisivät merkittävästi Ylen tekstiuutisten rajautuessa pois, ja osa lukijoista voi jättäytyä äärioikeiston valikoiman uutisvirran ja tarkoitushakuisten huuhaasivustojen varaan. Lopputuloksena on sananvapauden kaventuminen.

– Yleisradion asema tiedonvälityksen monimuotoisuuden takaajana on turvattava, SKP:n Turun piiristä päätetään.

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.