Yliopiston ”waltaus” Tampereella

05.05.2015 - 13:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Maanantaina 27. huhtikuuta Tampereen yliopiston kahvila on tavallista ruuhkaisempi. Pöydät ovat kaikki täynnä, ja tilan toisessa päässä on kokoelma äänentoistolaitteita. Nuori mies lopetti juuri puheenvuoronsa, joka koski oppilaiden oikeutta osallistua yliopiston päätöksentekoon.

Käynnissä on Yliopiston waltaus. Tampereen ylioppilaskunta TAMY on järjestänyt tempauksen, jolla se haluaa sanoa sanottavansa niin sanotusta Tampereen 3 -hankkeesta. Kyseessä on hanke, jonka ajatuksena on yhdistää Tampereen kolme korkeakoulua yhdeksi suureksi yksiköksi. Hanke on tunnettu epämääräisistä perusteluistaan sekä sen ympärillä pyörivästä salamyhkäisyydestä, ja tämän takia myös ”waltaus” on järjestetty.

– Ajatus lähti edellisestä valtauksesta, joka järjestettiin yliopistolla 2009. Silloin oli hulinaa yötä myöten, selittää TAMY:n hallituksen jäsen Mikael Mattila.

Opiskelijoiden ääni

Vuonna 2009 kritisoitiin yliopistolakia, mutta tällä kertaa tarkoituksena on tuoda opiskelijoiden ääni T3-hankkeeseen. Waltauksen järjestänyt opiskelijakunta haluaa tuoda opiskelijoita mukaan päätöksentekoon jo senkin takia, että päätös koskee opiskelijoita hyvin vahvasti. Yliopistodemokratia on muutenkin ollut hakusessa hankkeesta keskustellessa.

Mattilan mukaan tietoa on annettu opiskelijoille hyvin vähän, jonka seurauksena opiskelijat ovat passivoituneet:

– Harva tälläkään hetkellä tietää mikä on T3, Mattila toteaa.

Tietoisuus hankkeesta lisääntyi hieman vaalien alla, kun pirkanmaalaisilta ehdokkailta kysyttiin mielipiteitä hankkeeseen liittyen, mutta kovasti tieto ei silti ole levinnyt. Asiaa eivät helpota hankkeen epämääräiset perustelut, jotka eivät kunnolla selvinneet edes vaalien alla järjestetyssä paneelikeskustelussa, jossa korkeakoulujen edustajat pyrkivät selventämään aihetta.

Tällä hetkellä hanke on hieman epämääräisessä tilassa, sillä korkeakoulujen keskittäminen aiotulla tavalla on lain vastaista. Keskustelua tämä yksityiskohta ei ole kuitenkaan vaientanut, ja vaalien alla yksi maakunnan opiskelijapolitiikan kuumimmista kysymyksistä kuuluikin: ”Pitäisikö lakia muuttaa siten, että alueellinen korkeakoulujen yhdistäminen olisi mahdollista?”

Vaikka Tampereen yliopiston waltaus sinänsä ei otakaan kantaa aiheeseen, paikalla olleet valtaajat eivät pitäneet yhdistämisen ajatuksesta. Muun muassa Mikael Mattila selventää omaa henkilökohtaista kantaansa seuraavasti:

– Monialayliopistojen tehtävänä on tuottaa riippumatonta tiedettä, eikä työvoimaa elinkeinoelämälle.

Moni puheenvuoro myötäili tätä näkemystä, ja valtaus jatkuikin iltaan asti rauhallisissa tunnelmissa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.