Yliopiston ”waltaus” Tampereella
Maanantaina 27. huhtikuuta Tampereen yliopiston kahvila on tavallista ruuhkaisempi. Pöydät ovat kaikki täynnä, ja tilan toisessa päässä on kokoelma äänentoistolaitteita. Nuori mies lopetti juuri puheenvuoronsa, joka koski oppilaiden oikeutta osallistua yliopiston päätöksentekoon.
Käynnissä on Yliopiston waltaus. Tampereen ylioppilaskunta TAMY on järjestänyt tempauksen, jolla se haluaa sanoa sanottavansa niin sanotusta Tampereen 3 -hankkeesta. Kyseessä on hanke, jonka ajatuksena on yhdistää Tampereen kolme korkeakoulua yhdeksi suureksi yksiköksi. Hanke on tunnettu epämääräisistä perusteluistaan sekä sen ympärillä pyörivästä salamyhkäisyydestä, ja tämän takia myös ”waltaus” on järjestetty.
– Ajatus lähti edellisestä valtauksesta, joka järjestettiin yliopistolla 2009. Silloin oli hulinaa yötä myöten, selittää TAMY:n hallituksen jäsen Mikael Mattila.
Opiskelijoiden ääni
Vuonna 2009 kritisoitiin yliopistolakia, mutta tällä kertaa tarkoituksena on tuoda opiskelijoiden ääni T3-hankkeeseen. Waltauksen järjestänyt opiskelijakunta haluaa tuoda opiskelijoita mukaan päätöksentekoon jo senkin takia, että päätös koskee opiskelijoita hyvin vahvasti. Yliopistodemokratia on muutenkin ollut hakusessa hankkeesta keskustellessa.
Mattilan mukaan tietoa on annettu opiskelijoille hyvin vähän, jonka seurauksena opiskelijat ovat passivoituneet:
– Harva tälläkään hetkellä tietää mikä on T3, Mattila toteaa.
Tietoisuus hankkeesta lisääntyi hieman vaalien alla, kun pirkanmaalaisilta ehdokkailta kysyttiin mielipiteitä hankkeeseen liittyen, mutta kovasti tieto ei silti ole levinnyt. Asiaa eivät helpota hankkeen epämääräiset perustelut, jotka eivät kunnolla selvinneet edes vaalien alla järjestetyssä paneelikeskustelussa, jossa korkeakoulujen edustajat pyrkivät selventämään aihetta.
Tällä hetkellä hanke on hieman epämääräisessä tilassa, sillä korkeakoulujen keskittäminen aiotulla tavalla on lain vastaista. Keskustelua tämä yksityiskohta ei ole kuitenkaan vaientanut, ja vaalien alla yksi maakunnan opiskelijapolitiikan kuumimmista kysymyksistä kuuluikin: ”Pitäisikö lakia muuttaa siten, että alueellinen korkeakoulujen yhdistäminen olisi mahdollista?”
Vaikka Tampereen yliopiston waltaus sinänsä ei otakaan kantaa aiheeseen, paikalla olleet valtaajat eivät pitäneet yhdistämisen ajatuksesta. Muun muassa Mikael Mattila selventää omaa henkilökohtaista kantaansa seuraavasti:
– Monialayliopistojen tehtävänä on tuottaa riippumatonta tiedettä, eikä työvoimaa elinkeinoelämälle.
Moni puheenvuoro myötäili tätä näkemystä, ja valtaus jatkuikin iltaan asti rauhallisissa tunnelmissa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.