Yllättävä lobbari kiinteistösijoittajien Lapinlahti-hankkeessa; lobbaa myös F-35 hävittäjiä

06.05.2020 - 09:00
(updated: 11.05.2020 - 11:12)
Hill+Knowlton Strategiesin johtaja Michael Jääskeläinen lobbaa HX-hävittäjien lisäksi Helsingin Lapinlahden myymistä sijoittajille. / Kuva Lapinlahti Toivo Koivisto / Henkilökuva hkstrategies.fi

Kiinteistösijoittajien Lapinlahti-hankkeessa on mukana yllättävä lobbari. Kiinteistöyhtiö NREP:lle töitä tekevä Michael Jääskeläinen lobbaa myös F-35 hävittäjiä.

Konsulteilla on nykyään yhä isompi, mutta usein näkymätön rooli valtion ja kuntien päätöksenteossa. Konsultti- ja viestintätoimistojen käyttö on yleistynyt muissakin kuin HX-hävittäjäkaupan kaltaisissa isoissa hankkeissa. Uutena osoituksena tästä on kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiön lobbaama kauppa Lapinlahden sairaalan rakennuksista ja rakennusoikeudesta Lapinlahden puistoon.

Helsingin valtuutetut ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet saivat 18. huhtikuuta kiinteistöyhtiö NREP:n ja sen käyttämien arkkitehtitoimistojen allekirjoittaman kirjelmän ”vastauksia esiin nousseisiin kysymyksiin, joista osasta on liikkunut myös virheellistä tietoa muun muassa mediassa”.

Se kertoo, miten kovilla panoksilla sijoittajat pelaavat yrittäessään saada kaupungin päättäjät yksityistämään Lapinlahden.

Konsulttina hävittäjähankkeessa

Se, että kiinteistösijoittajat lähestyvät suoraan kaupunginvaltuutettuja on harvinaista. Mutta varsinainen yllätys on se, kuka on pdf-muodossa tallennetun viestin varsinainen tekijä. PDF-tiedoston taustatiedoista näkyy, että sen on tehnyt Michael Jääskeläinen.

Kuka on Michael Jääskeläinen? Hän on Hill+Knowlton Strategies viestintätoimiston johtaja, jonka ”erityisosaamisalueita ovat viestinnän strateginen suunnittelu, maineenhallinta, muutos- ja kriisiviestintä, valmennukset ja mediasuhteet”, kerrotaan viestintätoimiston sivuilla.

Jääskeläinen toimii myös yhtenä Lockheed Martinin F-35 hävittäjien konsulttina ilmavoimien HX-hankkeessa. Konsulteilla on tietysti monenlaisia asiakkaita. Suomen historian suurimman asehankinnan lobbarin toimiminen myös Lapinlahtea havittelevan kiinteistösijoitusyhtiön vaikuttamisviestinnän tekijänä on kuitenkin yllättävää. Se kertoo, miten kovilla panoksilla sijoittajat pelaavat yrittäessään saada kaupungin päättäjät yksityistämään Lapinlahden.

 

Miksei Helsinki edellytä lobbarien julkistamista?

Luxemburgin veroparatiisiin sijoitetuilla rahoilla operoivan NREP:n mainetta ei tällainen lobbaaminen ainakaan paranna. Sen sijaan se herättää kysymyksiä siitä, millä muilla tavoilla NREP yrittää vaikuttaa päätöksentekoon.

– Kun puolustusministeriö edellytti HX-hankkeen lobbareiden nimien julkistamista ja lopetti lobbareiden tapaamiset, eikö Helsingin pitäisi edellyttää vastaavaa Lapinlahdessa ja muissakin hankkeissa, kysyy Suomen kommunistisen puolueen JP (Juha-Pekka) Väisänen, joka kertoi tiedotusvälineille Jääskeläisen lobbausyhteyksistä tiistai-iltana.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esitti aikoinaan valtuustossa pormestareiden ja toimialajohtajien julkisia kalentereita, joista näkyy keitä he tapaavat päätösten valmistelua ja toimeenpanoa koskevissa asioissa. Esitys on Väisäsen mukaan nytkin ajankohtainen.

– Olen itse samaa mieltä jo tuhansien Lapinlahden puolesta vedonnaisen kanssa siitä, että Lapinlahden arvokasta kulttuuriperintöä, monimuotoista luontoa, puistoa, ihmisten mielenterveyttä ja hyvinvointia ei saa uhrata kaupalliselle ahneudelle, jatkaa Väisänen.

 

Lisää aiheesta:
https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/lapinlahden-myyntiesitys-p-yd-lle-kahdeksi-viikoksi
https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/66-taiteilijaa-tutkijaa-ja-ymp-rist-asiantuntijaa-vetoaa-lapinlahden-puolesta

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.