Atos Wirtanen, muumit ja Lenin

19.05.2014 - 17:38
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Sosialistia ja SKDL:n kansanedustajaa Atos Wirtasta saadaan omalta osaltaan kiittää muumeista. Hän rohkaisi ja kannusti tässä asiassa Tove Janssonia ja alkoi julkaista Muumi-sarjakuvaa vasemmistolaisessa Ny Tid-lehdessä. Wirtanen oli sen päätoimittajana. Lukijat tosin pitivät jonkin ajan kuluttua sarjakuvaa liian porvarillisena ja sen julkaiseminen lehdessä jouduttiin lopettamaan.

Atos Wirtanen oli Tove Janssonin tärkein miesrakkaus. Tove Jansson kirjoitti Wirtasesta: ”Hän on täynnä itsepäistä elämäntuntoa ja hänellä on säkenöivän kirkkaat aivot. Hän ei ole minua pitempi, pörröinen ja ruttuinen pieni filosofi. Ruma, iloinen, täynnä elämää, ajatuksia ja utopioita ja itsetuntoa.”

Muumilaaksossa Nuuskamuikkunen on ilmetty Wirtanen, ulkonäköä myöten. Nuuskamuikkusen vihreä hattu on lainattu Wirtaselta. 

Tove Jansson: ”Atoksella on valtavat määrät hyvin epärealistisia yhteiskunnallisia utopioita ja valtaisat määrät hyvin realistisia naissuhteita.”

Wirtanen oli laaja-alaisesti sivistynyt sosialisti. Hän listasi oppi-isikseen August Strindbergin, Friedrich Nietzschen ja Vladimir Leninin. Heistä kaikista hän myös julkaisi kirjan.

Wirtanen julkaisi vuonna 1970 kirjan Lenin. Elämä ja työ. Se on pätevä esitys ja on kestänyt ajan patinan ja uudelleenarviot.

Wirtanen tuo esimerkiksi hyvin esiin Leninin arvion ensimmäisen maailmansodan imperialistisesta luonteesta.  Wirtasen mielestä ”ensimmäisen maailmansodan taloudellista ja poliittista olemusta on tuskin koskaan luonnehdittu realistisemmin ja syvällisemmän objektiivisesti”. Tähän historialliseen ja yhteiskunnalliseen prosessiin liittyy myös Suomen itsenäistyminen.

Wirtanen nostaa esiin, kuinka Venäjän vallankumouksen kannalta voidaan sanoa, että ”punainen Suomi” vähensi, ellei suorastaan poistanut ulkomaisen intervention vaaraa neuvostohallitusta vastaan sen suurten alkuvaikeuksien päivinä. Siinä mielessä Suomen punaiset suorittivat suuren historiallisen ja myönteisen tehtävän myös Suomen kannalta. Sillä ”valkoisten Venäjä” ei silloin eikä myöhemminkään olisi hyväksynyt Venäjän valtakunnan pienentämistä. 

”Luokkavaltiot eivät vapaaehtoisesti luovu mistään. Se on maailmanhistorian eräs peruslaki.”

Kirjan loppusanoissa Atos Wirtanen tekee yhteenvedon: ”Voimme siis todeta, että Lenin kuuluu Suomen itsenäisyyden perustanlaskijoihin. Hän on sosialistisen kansallisuusideologian ja –politiikan merkittävin ja keskeisin edustaja. Hän on tämän vuosisadan sorrettujen kansojen vapautumisen suuri innoittaja samalla kun hän on johdonmukainen työväenluokan edustaja ja sosialistisen kansainvälisyyden toteuttaja. Hän on realistisen rauhanpolitiikan todellinen apostoli. Suomen kansa voi tuntea Leniniä kohtaan unohtumatonta kiitollisuutta siitä, mitä hän on tehnyt ja mikä hänen merkityksensä on ollut maamme ja kansamme vapauden ja itsenäisyyden historiassa.”

Urho Kekkonen piti suuressa arvossa Wirtasen näkemyksiä Leninistä ja tukeutui niihin Leniniä käsitelleissä puheissaan.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset