toimi pitkään Lenin-Museon johtajana Tampereella.
Kiinan kommunistinen talousihme
Juttelin Lenin-museossa Tampereella Guangzhoun (Kanton) pormestarin Zhang Guangningin kanssa. Puhe kääntyi siihen, että kommunistien johtama Kiina noudattaa Leninin talouspolitiikkaa. Lenin kutsui sitä Uudeksi talouspolitiikaksi (NEP) erotukseksi sotakommunismista.
Keväällä 1921 Lenin totesi, että hänen käsityksensä sosialismista on muuttunut perin pohjin. Hänen mielestään tuli hyödyntää markkinatalouden suomia mahdollisuuksia talouden ja kansan elintason kohentamiseksi. Taloudellisten ratkaisujen ei tarvitse olla täsmälleen ihanteiden mukaisia, kunhan ne ovat toimivia. Sosialismia kohti tule edetä kansan aloitteellisuuden, luovuuden, omatoimisuuden ja yritteliäisyyden kautta. Kaikki mikä toimii vie kohti kommunismia. Marxilaisen ajattelutavan mukaisesti talous on perustana yhteiskunnan eteenpäinmenolle. Tavoitteena on korkea työn tuottavuus. Sosialismiin tuli pyrkiä kiinteässä yhteydessä maailmantalouteen. Neuvosto-Venäjän talous ampaisikin heti nousuun.
Lenin tajusi, ettei 1920-luvulla ole odotettavissa edistyneissä länsimaissa pikaista vallankumousta. Siksi hän kehotti kääntämään sosialismin tulevaisuuden kannalta katseet maailman väestön valtaenemmistöön: Kiinaan, Intiaan, Vietnamiin, Latinalaiseen Amerikkaan, Afrikkaan.
Kommunistien vallan aikana näillä Leninin opeilla on Kiinassa saavutettu maailmanhistorian hurjin talouskasvu. Kymmenisen vuotta sitten Kiina oli vielä suhteellisen takapajuinen kehitysmaa. Kiina on kyennyt nostamaan 350 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalta ihmisarvoiseen elämään ja ruokkimaan miljardiväestön. Se on enemmän ja nopeammin kuin mikään muu maa koskaan on kyennyt maailmanhistoriassa. Kommunistit saavat ihmeitä aikaan. Kiina etenee valitsemallaan tiellä suunnitelmallisesti.
Kommunistinen puolue pyrkii myös parhaansa mukaan huolehtimaan markkinatalouden väistämättä mukanaan tuomien sosiaalisten epäkohtien (eriarvoisuus, korruptio) korjaamisesta. Näin hurja eteenpäinmeno ei tietenkään suju ongelmitta. Tarvitaan kontrolloitua markkinataloutta ja kommunistisen puolueen päättäväistä valtaa.
Kaiken lisäksi Kiina on niin tärkeä osa maailmantaloutta, että voidaan sanoa sen pelastaneen kapitalismin tuoreessa kriisissä maailmantalouden täydelliseltä romahtamiselta. USA on velkaa Kiinalle 800 miljardia dollaria ja se kattaa budjettivajeensa kiinalaisilla lainoilla. Kiinassa on esimerkiksi maailman suurimmat automarkkinat, siis suuremmat kuin Yhdysvalloissa. Kiina on maailman suurin vientimaa.
Kiinan omat raaka-ainevarat ovat suhteellisen pienet. Siksi se satsaa merkittävästi Afrikkaan ja esimerkiksi Turkmenistanista Kiinaan johtava uusi maakaasuputki kuljettaa vuosittain huimat 40 miljardia kuutiota kaasua vuodessa.
Ylipäätänsä kommunistien johtama Kiina on nousemassa maailman ykkösvaltioksi.
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 20
- seuraava ›
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 20
- seuraava ›
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.