toimi pitkään Lenin-Museon johtajana Tampereella.
Kimien valtakunnassa
Olin kymmenen päivän matkalla Pohjois-Koreassa. Korean yhteiskuntatieteellinen seura kutsui Kim Il Sungin 100-vuotiskonferenssiin. Osanottajia Juche-aatteen konferenssissa oli yli 70 maasta. Konferenssin ohella oli mahdollisuus nähdä näyttävä sotilasparaati, juhlailotulitus ja tutustua pääkaupungin Pjongjangin nähtävyyksiin. Kaupungissa saattoi kävellä ja kuvata mielin määrin. Ihmiset olivat iloisia ja ystävällisiä. Vastaantulijat kyselivät, mistä maasta on tultu.
Näkemäni ja kokemani perusteella pitää tunnustaa, että olen ollut jossain määrin ”aivopesty”. Suomessa tiedotusvälineet ovat leimanneet Pohjois-Korean amerikkalaisiin lähteisiin nojaten ”mörkövaltioksi” Amerikkalaiset ovat levittäneet älyttömiä legendoja korealaisjohtajien ”ihmesaavutuksista”. Tämänkaltaisen ”tiedon” varassa olen joutunut olemaan. Se on ollut tehokasta ja sen uhri olen ollut minäkin.
Pohjois-Korea oli Kim Il Sungin 100-vuotispäivän aikoihin näyttävästi esillä suomalaisissakin tiedotusvälineissä. Ilta-Sanomien toimittaja Jouko Juonala havainnoi tuhansien kilometrien päästä vasta valittua ”nuorta diktaattoria”, ”nuorta tyrannia” Kim Jong-unia. Neljän metrin päästä katsottuna 34-vuotias Pohjois-Korean johtaja oli iloinen ja sympaattisen oloinen nuori mies. Paikalliset kunnioittivat uutta johtajaansa vilpittömän ylenpalttisesti.
Ties monennenko kerran uudelleen lämmitetty tarina harhaan ajaneesta ulkomaisia kuljettaneesta bussikuskista vedettiin taas lehtiemme palstoille naftaliinista. Näin olisi muka nähty vahingossa kulissien taakse. Pötyä. Laitakaupungilla on 2,7 miljoonaisessa Pjongjangissa vanhempaa rakennuskantaa, mutta sekin on 1950-luvun puolenvälin jälkeen rakennettua. Pääkaupunki on 5000 vuotta vanha, mutta pommitettiin Korean sodassa 1950-53 tuusan nuuskaksi. Se on rakennettu tyylikkääksi suurkaupungiksi, jota oli mukava katsella modernin hotellin yläkerran pyörivästä ravintolasta.
Kaupunki on erittäin siisti. Alkoholi ei kuulu juhlimiseen, vaikka tarjolla olisi käärmeviinaakin. Tupakointi näytti olevan korealainen pahe. Siistien korealaisten rinnalla ainoa silmiin pistänyt poikkeus oli länsimaisten tiedotusvälineiden kuvausryhmien resuisesti pukeutunut sinne tänne ryntäillyt joukkio.
Suhteettoman huomion lännen tiedotusvälineissä sai korealaisen satelliitin lähetysyritys. Intialaisen ja pakistanilaisen pitkän matkan ohjuksen lähettäminen ovat vastikään sujuneet vaivihkaa. Kaksinaismoraalia tällainenkin. Nyt viimeisten länsimaisten arvioiden mukaan korealaisohjukset ovat ”täysin vaarattomia”.
Suomalaisvaltuuskunta osallistui myös konferenssiin Koreoiden rauhanomaisesta jälleenyhdistymisestä. Konferenssissa oli myös Yhdysvaltojen demokraattisen lakimiesliiton edustaja. Suomalaisten rauhanrakentamisen kykyyn luotetaan, sillä konferenssin päätöslauselman esitti Suomi-Korea seuran puheenjohtaja Antti Siika-aho.
Korealaiset ovat varustautuneet siihen, ettei heidän maataan kohtaisi Amerikan imperialismin Irakille, Libyalle, Afganistanille valmistama kohtalo.
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 20
- seuraava ›
Tekijä
Kirjoittajan blogikirjoitukset
- 1 / 20
- seuraava ›
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.