Leninin sosialismi-käsitys

18.01.2013 - 13:15
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Lenin totesi tammikuussa 1923 sanelemassaan artikkelissa Osuustoiminnasta: ”… meidän täytyy myöntää, että käsityksemme sosialismista on muuttunut perin pohjin.” Tällä Lenin tarkoitti painopisteen muuttamista sotakommunismista Neuvosto-Venäjällä rauhanomaiseen järjestävään ”kulttuurityöhön.” Se merkitsi kansan sivistämistä ja valtiokoneiston uusimista.

Leninin sosialismi-käsitys ei ollut pysyvä eikä kaavamainen. Se oli joustava ja tilanteen mukaan kehittyvä. Se perustui Marxin ja Engelsin hahmotelmille ja osviitoille. Lenin ei kannattanut utopistista sosialismia.

Ennen sosialistista vallankumousta Venäjällä Leninillä oli sosialismista ikään kuin rakennuspiirustukset, mutta itse rakennuksen sisältö ja muodot hahmottuisivat vasta käytännön kokemuksen kautta. ”Kunhan ensin ryhdytään vakavaan taisteluun, sittenpähän nähdään.”

Sosialismi on Leninin mielestä ihmiskunnan kaiken edistyksellisen tiedon, taidon, kulttuurin ja talousosaamisen summa. Sen tuli olla maailman sivilisaation kehityksen valtavirran pisimmälle edennyt vaihe. Ensimmäinen tehtävä oli ihmiskunnan vapauttaminen sodista ja sorrosta.

Leninin mukaan sosialismin tuli olla demokraattista, kansanvaltaista. Sen tuli vetää mukaan historialliseen luomistyöhön yhteiskunnallisesti ja poliittisesti passiivinen maailman väestön valtaenemmistö. Tehtävänä oli miljoonien nostattaminen itsenäiseen poliittiseen toimintaan ja taloudelliseen aktiivisuuteen. Sosialismi syntyisi kansanjoukkojen alhaaltapäin tulevan luomistyön tuloksena eikä ylhäältä annettujen teoreettisten kaavojen puristamana.

Venäjällä lokakuun vallankumouksen lähimmät tehtävät olivat porvarillis-demokraattisia. Oli hävitettävä ja poistettava lopullisesti keskiaikaisuuden jäänteet, barbaarisuus, lukutaidottomuus, maaorjuuden jäänteet, feodalismi, monarkia, säätyjärjestelmä, kansallisuuksien sorto, pappishapatus… Oli saatava aikaan rauhantila.

Marxilaisena Lenin piti sosialismin perusedellytyksenä talouden ja kansa sivistystason tarpeeksi korkeata kehitysastetta. Lenin kirjoitti: ”Talouselämän järjestämisen konkreettista suunnitelmaa ei ole eikä voikaan olla. Sitä ei kukaan voi antaa valmiina. Mutta sen voivat tehdä joukot alhaalta käsin, kokemuksensa perusteella. Tietenkin tullaan antamaan ohjeita ja suuntaviivoja, mutta on aloitettava samanaikaisesti sekä ylhäältä että alhaalta.”

Lenin näki, että eteneminen kohti sosialismia voi onnistua vain ns. uuden talouspolitiikan kautta eli on hyödynnettävä täysimääräisesti markkinatalouden ja yksityisyritteliäisyyden antamia mahdollisuuksia kansan hyvinvoinnin parantamiseksi.

Suunnitelma koko maan sähköistämisestä oli Leniniltä kauaskantoisen nerokas ajatus. Sen mukaan sosialismiin eteneminen edellyttäisi modernia teollisuutta sekä koko maan sähköistämistä ynnä demokraattista kansavaltaa.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (81 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.