Ukraina 2014

03.03.2014 - 11:50
(updated: 09.10.2015 - 10:59)

Ukraina 2014 on klassinen esimerkkitapaus imperialististen suurvaltojen väkivaltapolitiikasta, jonka taustalla on taloudellisten vaikutusalueiden uusjako. Kapitalistisen imperialismin kauden kansainvälinen politiikka on suurvaltojen taistelua maailman taloudellisesta ja poliittisesta jakamisesta. Voidaan puhua myös ”kylmän sodan” kaudesta. Finanssikapitalismin väistämätön pyrkimys on talousalueen ja samalla yleensäkin vaikutusalueen laajentamiseen. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen tälle politiikalle avautui uusia mahdollisuuksia.

Euroopan Unionissa ja Yhdysvalloissa pantiin merkille Ukrainan talouden hätätila ja konkurssi. Ukrainan oligarkkien ryöstökapitalismi ja porvarillisten vallanpitäjien korruptio on ajanut maan ja sen kansalaiset taloudelliseen ahdinkoon.

Tähän tilanteeseen Euroopan Unioni tarttui aloitteellaan vapaakauppa-alueesta Ukrainan kanssa. Myös Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin aikomus solmia vapaakauppasopimus on taustalla. EU:n aloite oli kuin tulitikun heittäminen Ukrainan ruutitynnyriin. Ukrainalaisten oikeutettu tyytymättömyys leimahti väkivaltaisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin. Ukrainalaiset odottavat valheellisesti Euroopan Unionilta pelastusta taloudelliseen ahdinkoonsa: talousapua, viisumivapautta, vapaata matkustamista Eurooppaan työtä hakemaan…

Ukraina on kapitalistisille suurvalloille ihanteellinen markkina-alue, halvan työvoiman reservi sekä raaka-ainevarasto, ”vilja-aitta”. Geopoliittisesti se on aivan loistava sijoitus Venäjää vastaan. Saksalainen sotapäällikkö Ludendorff totesi jo 1918, että Ukraina ja Suomi ovat Saksalle tukijalat Venäjää vastaan.

Ukrainan sisällä vallanvaihdon nyrkkinä läntinen imperialismi käytti historiasta tuttua äärioikeistolaista fasistista uusnatsien väkivaltaa. Hyökättiin jopa Leninin patsaita vastaan. Imperialismi merkitsee viime kädessä väkivaltaa ja taantumusta.

Finanssipääoman ja suurvaltojen pyrkimys saada maita taloudelliseen vaikutuspiiriinsä tähtää myös vastustajan heikentämiseen ja sen hegemonian järkyttämiseen. Tässä tapauksessa Ukrainan liittäminen läntiseen talousalueeseen ja vaikutuspiiriin on Venäjälle erityisen katkera pala, koska historiallisesti ja etnisesti koko Venäjän valtio on lähtöisin Kiovan Venäjästä. Venäjä ei voi seurata välinpitämättömänä sivusta Ukrainan tapahtumien sille epäedullista kulkua.

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Tekijä

Kirjoittajan blogikirjoitukset

Kommentit (50 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.