Paikallisuus, parempi työelämä, perustulo ja osuustoiminta – muun muassa näitä teemoja pyöriteltiin Avoimessa talousfoorumissa Helsingissä 10. joulukuuta.
09.10.2015 - 10:42
#1
Toriliike etsii vaihtoehtoja finanssikapitalismille
Paikalla olevat käyttäjät
There are currently 0 users online.
Uudet käyttäjät
- helena-rantasuo
- soderholmsatu
- rikutoi
- antti.sointula
- makinensanteri04
Alkuperäinen kirjoittaja: sakke
Toriliike etsii vaihtoehtoja kapitalismille. Toriliikkeen mielestä vastaus on Marxin työarvoteoria. Sen mukaan tavaran arvon määrää sen tuotantoon käytetty työmäärä, ei markkinat.Tämä teorianhan kehittivät 1800-luvun alun liberalistiset taloustieteilijät. Teoria siis syntyi ennen kuin nykyisen kaltainen markkinatalousjärjestelmä oli kunnolla edes syntynyt.
Nyt kun elämme markkinatalousjärjestelmässä, on vaikea kuvitella, että tuotteen hinta muodostuisi tuotantoon käytetystä työmäärästä, eikä markkinoiden kysynnästä.
Tuotantoon käytetyn työn määrä ja arvohan riippuu siitä, kuka ja miten työ teetetään. Tuotantokustannusten hinta siis vaihtelee valtavasti. Tuotteen kysyntä taas riippuu tuotteen hinnasta (hintajousto). Tuotantokustannuksiin taas vaikuttaa tuotteiden valmistusmäärät, elikkä kysynta vaikuttaa tuotantokustannuksiin.
Kysyntä taas vaihtelee nopeasti.
Tuotteen kysyntä pitää osata arvioida ennen tuotteen valmistamista. Kysyntään vaikuttaa tuotteen markkinahinta.
Tässä tarvitaankin kapitalistia, joka tekee liiketoimintasuunnitelman, sijoittaa hankkeeseen pääomia ja kantaa riskin sijoituksen onnistumisesta tai epäonnistumisesta.
Tietysti suunnitelmataloudessa näin ei tarvitse toimia. Toivottavasti kaikille lukijoille on selvää, mitkä ovat suunnitelmatalouden ongelmat, ettei sitä tarvitse tässä erikseen selittää.
Alkuperäinen kirjoittaja: Opiskelija
"Toriliike etsii vaihtoehtoja kapitalismille. Toriliikkeen mielestä vastaus on Marxin työarvoteoria. Sen mukaan tavaran arvon määrää sen tuotantoon käytetty työmäärä, ei markkinat."Kyllä Marx ymmärsi myös markkinoiden toiminnan ja tavaran arvon laskun esim. ylitarjonnan tapauksessa. Siitähän se koko kommunismiajatus tuleekin, että voitaisiin järkeistää tuotanto niin, ettei missään synny ylituotantoa.
"Tämä teorianhan kehittivät 1800-luvun alun liberalistiset taloustieteilijät. Teoria siis syntyi ennen kuin nykyisen kaltainen markkinatalousjärjestelmä oli kunnolla edes syntynyt."
Nythän ollaan vasta pikkuhiljaa palaamassa siihen mitä globaali kapitalismi oli ennen 1. maailmansotaa.