Kolumni: Tehotuotannon synkkä hinta

Kanasta jalostetun broilerin tehotuotanto on tietyssä mielessä eräs 1900-luvun suurista keksinnöistä. Tehokkaan tuotannon ansiosta myös pienituloisilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet saada lihaa ruokapöytään.
Koska broileri on raaka-aineena edullista, sitä syödään paljon juuri pienituloisissa kotitalouksissa. Itsekin ostan lihatiskiltä kokonaisen grillibroilerin melkein viikon tai parin välein. Noin kuuteen euroon sisältyvät eläimen kasvatus- ja käsittelykulut sekä tuottajan ja kaupan katteet.
Tehokkuudella on kuitenkin kääntöpuolensa. Teollisesti kasvatetut broilerit ovat käytännössä geneettisesti toistensa klooneja. Niitä kasvatetaan suurissa tuotantolaitoksissa eikä linnuilla ole juuri tilaa liikkua.
Kun jokin taudinaiheuttaja iskee yhteen lintuun, leviää se helposti myös muihin lintuihin kasvatuslaitosten ahtauden ja broilerien geneettisen samankaltaisuuden vuoksi.
Jo pitkään on tiedetty, että tietyt virukset voivat aiheuttaa syöpää niin ihmisissä kuin eläimissäkin. Kanoissa aggressiivista syöpää aiheuttavan viruksen siirtyminen ihmiseen osoitettiin ...