Merilohen jalostus, nousu ja tuho

Lohi tempaistiin vedestä, omasta villistä ympäristöstään, kesytettäväksi 1970-luvun Norjassa. Siitä on tullut pitkälle jalostettua arkiruokaa, mutta norjalaislohi on myös verkkoaltaissa kasvatettua kannattavaa ja helppoa bisnestä. Eivät vain Japani tai Venäjä ole valtamerten ryöstökalastajia, sillä pöyristyttäviä ilmiöitä näyttää löytyvän länsisuunnastakin, aivan naapuristamme.
Lohikala bisneksenä
Norjassa elää paitsi öljymiljonäärejä, myös äkkirikastuneita nuoria lohimiljardöörejä. Kalanjalostus ei ole ollut yksittäiselle lohelle muuta kuin vahingoksi, vaikka emme halpaa kalaa syödessämme sen tuhoamisen ”jalostutarinaa” ajattelekaan. Hyvä olisi ajatella, sillä kalamarkkinoiden kuningas, halvallakin välillä myytävä Norjan lohi ei ole ehkä ollenkaan niin terveellistä kuin luulisi. Kaiken lisäksi, tämä pitkälle jalostettu lohi on tietojeni mukaan valloittanut jopa Japanin sushi-markkinat (?).
Mutta kalanjalostusta vastustavien protestit ja kriittinen ääni on myös päässyt julkisuuteen. Norjalaiset Simen Saetre & Kjetil Östli ...