Yleislakkoa suunnitellut kokous kokoaa joukkoja vastustamaan hallituksen kuritusta
PAMin keskolaisten ammattiosaston koolle kutsuma yleislakkoa suunnitteleva kokous järjestettiin Helsingissä 10. lokakuuta. Osallistujia oli paikalla useilta eri SAK:laisilta aloilta sekä muun muassa kansalaisjärjestöissä aktiivisesti toimivia vaikuttajia.
Kokouksen keskeinen näkemys oli, että Suomen koventunut arvoilmapiiri vaatii entistä kovemmin toimivaa ay-liikettä. Tällaista nykyistä ay-liikettä radikaalimmin toimivaa ammattiosastojen verkostoa lähdettiin välittömästi kokouksen päätyttyä konkreettisesti luomaan.
Kokouksen edustajien mielestä pelkästään sovittelevuushakuisella toiminnalla ei nykytilanteessa ole saatavissa esimerkiksi työväen, eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden asemaan mainittavaa parannusta. Se muistuttaakin reilusti yli 32 000 SAK:laista jäsentä edustavien ammattiosastojen kannanotossa myös SAK:n hallitusta sen perustehtävästään, työntekijöiden ja heidän perheidensä elämänlaadun parantamisesta.
Yleislakkoa suunnitteleva ryhmä antaa tukensa SAK:n johdolle, mikäli SAK:n esittämän kriisisopimuksen tuloksena hallitusohjelman kansaa kurjistavat heikennykset, kuten leikkaukset koulutuksesta ja työttömyysrahoista, saadaan torpattua. Keskusjärjestön on ryhmän mielestä ehdottomasti muistettava, että se edustaa koko työväenluokkaa neuvotellessaan niin kolmikannassa, kuin työnantajien ja maan hallituksen kanssa erikseen neuvoteltaessa. Tämä tarkoittaa nykyilmapiirissä ja tilanteessa, että SAK:n on vaalittava sääntöjensä kohtaa ”painostusjärjestö” totuttua hanakammin, mikäli leikkauspolitiikka alkaa todella saksia eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä, sairailta ja ylipäätään kansan heikompiosaisilta.
Työnantajapiirit ovat talouskriisin varjolla saaneet useita myönnytyksiä, kuten maltillinen palkankorotuslinja, KELA-maksun poisto ja yhtiöveron tuntuva alennus. Luvattuja työpaikkoja ja investointeja ei kuitenkaan ole kokouksen osallistujien mielestä kuulunut.
- On ehkä aika miettiä, onko tällainen työnantajapiirien avokätinen ”kannustaminen” sittenkään ratkaisu maamme ongelmiin, pohditaan kokouksen kannanotossa.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Tiedonantajan numeros 09/2024 on ilmestynyt. Katso lehden sisällys täältä.
Tiedonantaja-festivaali kokoaa jälleen eri alojen aktivisteja, tutkijoita, poliitikkoja, artisteja ja kansainvälisiä vieraita etsimään vaihtoehtoisia ulospääsyjä sodista, ympäristökriisistä, median yksipuolisuudesta ja politiikan vaihtoehdottomuudesta. Festivaali järjestetään viikonloppuna 19.-20. lokakuuta 2024 Vantaan Myyrmäessä Myyräncolo -kulttuurikeskuksessa.
- 1 / 328
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.