Keywords:
”Kapitalismi on esteenä ihmisen vapaudelle”
Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen totesi, että kommunistien perspektiivistä kapitalististen suuryritysten ja rahoituslaitosten valta on vakava este järkevälle, oikeudenmukaiselle ja ekologisesti kestävälle kehittämiselle.
– Työmiehen ja työnaisen vinkkelistä katsottuna suurimmat ihmiskuntaa uhkaavat vaarat ja riskit ovat suorassa yhteydessä kapitalistiseen tuotantotapaan ja sitä määräävään pääoman logiikkaan. Siksi me kommunistit sanomme, että kapitalismi on esteenä ihmisen vapaudelle, kansojen hyvinvoinnille ja uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta, sanoi SKP:n edustajakokouksessa Turussa puhunut Väisänen.
Sosialismin aatteet elävät
Tänään voidaan Väisäsen mielestä hyvin sanoa, että kapitalismin korvaaminen perusteiltaan toisenlaisella yhteiskunnalla ja kehityksellä on tämän päivän luokkataistelun perspektiivistä entistä välttämättömämpää.
– Sosialismin aatteet elävät, koska ihmisarvoisen ja onnellisen tulevaisuuden näkymien visiointi ilman niitä olisi varsin puutteellista. Sosialismin aatteet konkretisoituvat ja elävät liikkeissä, jotka kamppailevat ihmisten oikeuksien, tasa-arvon ja vapauden puolesta.
”Sosialismi ei tarkoita vain arvoja ja niiden nimissä harjoitettavaa politiikkaa.”
Väisänen muistutti, että sosialismin ihanteet ja päämäärä antavat meille kommunisteille suunnan jokapäiväisessä työssä ja toiminnassa.
– Sosialismi ei tarkoita vain arvoja ja niiden nimissä harjoitettavaa politiikkaa. Vallankumous merkitsee työväenluokan ja kansan enemmistön kamppailujen ja työn tuloksena syntyviä uusia vallan ja talouden rakenteita, jotka edistävät kansanvaltaisen hyvinvointiyhteiskunnan, demokraattisen ja solidaarisen, työväen Euroopan sekä uuden humaanin sivilisaation rakentamista. Siksi meitä kommunisteja, jotka sanovat, että vallankumous on täällä meidän arkisessa työssä ja toiminnassa on joka vuosi enemmän ja enemmän.
Myös ekologisesti kestävä tie
Sosialismi merkitsee Väisäsen mukaan syvällisiä muutoksia suhteessamme työhön, valtaan, luontoon sekä toisiin ihmisiin ja kansoihin.
– Sosialismi ei tarkoita kaiken yksityisen omistuksen lakkauttamista, mutta kylläkin tuotantovälineiden yhteiskunnallisen omistuksen erilaisten muotojen niin keskeistä asemaa, että markkinat voidaan alistaa palvelemaan ihmisten tarpeita ja ohjata kehitys suunnitelmallisesti myös ekologisesti kestävälle tielle. Se on korkealle kehittyneiden tuotantovoimien yhteiskunta, totesi Väisänen.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Mitä sinä olisit valmis tekemään ihmisen ja luonnon riistämisen lopettamiseksi? Hienoa, että sinulla on Tiedonantaja käsissäsi. Olet tarttunut marxilaiseen työvälineeseen. Tämän numeron kannessa nuoret ovat nousseet puuhun. ”Piti saada näkyvä paikka pääministeri Petteri Orpon edustusasunnon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa.”
Chilestä Suomeen muuttaneen kirjailijan ja metsäteollisuuden parissa vuosikymmeniä toimineen Luis Astorgan kirja Ikuisesti Suomi: Chileläisen pakolaisen muistelmat julkaistiin tilaisuudessa, joka muistutti enemmän yhteisöllistä heräämistä kuin kirjallista muodollisuutta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.