USA:n sotilasdoktriini ja Iran
USA:n pyrkimyksillä saattaa voimaan uusia taloudellisia pakotteita Irania vastaan ei ole mitään tekemistä jalon tarkoituksen kanssa rajoittaa ydinaseiden leviämistä maapallolla.
Ne liittyvät suoraan USA:n sotilasdoktriiniin, joka tähtää ”täyden kirjon herruuteen” eli sotilaalliseen herruuteen maalla, merellä, ilmassa ja ulkoavaruudessa ylitse kaikkien muiden maailman maiden. Tämän doktriinin looginen laajennus on, että vain tiiviisti USA:n kanssa liittoutuneiden maiden sallittaisiin hankkia ydinaseita tai edes kehittää valmiuksia niiden kehittämiseen.
Esimerkiksi Israelilla uskotaan laajasti olevan salaisia ydinaseita. Silti USA:n taholta ei ole kuulunut mitään kehotuksia niiden tarkastamiseen tai pakotteisiin. Syy on yksinkertainen. Israel on USA:n liittolainen. Intia ja Pakistan ovat kieltäytyneet allekirjoittamasta ydinaseiden leviämisen estämiseen tähtäävää ydinsulkusopimusta (NPT) ja ovat kehittäneet ydinaseita. Silti kukaan ei kehota niidenkään aseistuksen tarkastamiseen saati pakotteisiin. Syy on yksinkertainen. Ne ovat USA:n liittolaisia.
Iran ja Pohjois-Korea on alistettu taloudellisiin pakotteisiin, niille on vaadittu lisää pakotteita ja niitä on uhattu jopa sotilaallisella hyökkäyksellä. Syy on yksinkertainen. Ne eivät ole USA:n liittolaisia.
Pakotteet osa imperialismia
Jotta täysin ymmärrettäisiin USA:n politiikka esimerkiksi Iranin ja Pohjois-Korean suhteen, se täytyy sijoittaa laajempaan pyrkimykseen levittää USA:n sotilaallinen koneisto ympäri maailmaa ja raivata tieltä kaikki esteet sen herruudelle.
Tällä hetkellä USA:lla on sen maaperän ulkopuolella 700 sotilastukikohtaa, ja se on sitoutunut valtaisaan projektiin lisätä Naton ulottuvuutta liittämällä sen jäseniksi mahdollisimman monet Itä-Euroopan entiset sosialistiset maat ja entiset Neuvostoliiton osat.
USA pyrkii myös sotilaallisesti saartamaan sekä Venäjän että Kiinan merille sijoitettujen ohjusalusten, näiden maiden naapurimaihin pystytettävien tukikohtien ja USA:n rankaisemattoman ydinase-ensi-iskun mahdollistavien ohjuskilpien avulla sekä aseistamalla Georgian kaltaisia pieniä Venäjän vastaisia suojattivaltioitaan. USA:n tukikohtia on rakennettu myös eteläamerikkalaiseen Kolumbiaan lähelle Venezuelaa, joka pyrkii kehittämään sosialistista vaihtoehtoa USA:n herruudelle alueella.
USA:n Iranin ydinohjelmasta pitämän metelin tarkoitus on auttaa varmistamaan, että USA ja sen ydinaseliittolaiset Britannia, Ranska, Intia ja Pakistan voivat jatkaa maailman hallitsemista. Sen tarkoitus on myös heikentää Lähi-idän valtioiden kykyä vastustaa USA:n ylivaltaa alueella.
Lue lisää 19. helmikuuta ilmestyneestä Tiedonantajasta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut Sri Lankan presidentinvaalit. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
YK:n yleiskokouksen äänestyksessä vaadittiin ylivoimaisella enemmistöllä, että Israel lopettaa laittoman läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa. Äänestyksessä annettiin 124 ääntä puolesta, 14 vastaan ja 43 tyhjää. Äänestys järjestettiin vain vähän Israelin tekemän terrori-iskun jälkeen.
Afrikan kansalliskongressi ANC ei saavuttanut tarvitsemaansa suoraa enemmistöä vaaleissa, mutta sillä on edelleen suurin äänestäjien tuki. Maan siirtymävaiheen epäonnistuminen köyhyyden poistamisessa on avannut oven populistiselle etnonationalistiselle politiikalle. Etelä-Afrikan vaalitulosta analysoi Mark Waller.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.