Elintarvikealalla työtaisteluja
Elintarviketyöläisten liitto katkaisi sopimusneuvottelut eilen työnantajien neuvotteluhaluttomuuden takia. Ylityökielto astui huhtikuun alusta ja meijerityöntekijät ovat tänään vauhdituslakossa Valion ja Ingmanin tuotantolaitoksilla Vantaalla ja Sipoossa. Ensi viikolla on tarkoitus järjestää kolme päivää kestävä lakko.
Työnantajat ovat tuoneet neuvottelupöytää useita vaatimuksia, jotka heikentäisivät sopimusturvaa. SEL:n liittovaltuusto katsoo, että se ei voi hyväksyä työaikamallia, joka mahdollistaisi 10-tuntiset työpäivät ja 6-päiväiset työviikot.
Elintarviketyöläisten liitto vaatii yleiskorotusten lisäksi taulukkopalkkojen korotuksia.
Posketon työaikamalli
Vantaan HK:n Ruokatalon pääluottamusmies Ville Vatka epäilee, että työnantajan neuvotteluhalukkuuden on vienyt Elinkeinoelämän keskusliitto, jolla on ollut näppinsä pelissä myös muiden alojen neuvotteluissa.
Neuvottelupöytään olisi silti syytä päästä. Palkkoja enemmän sopimuksessa hiertää elintarviketyönantajan jälleen kerran esittämä työaikamalli, jota Vatkan mukaan kuvaa parhaiten sana "posketon".
– Kymmenen tunnin päiviä ja 50 tunnin viikkoja voisi teettää ilman että niitä katsotaan ylitöiksi, kertoo Vatka työnantajan heikennysehdotuksista.
SEL on jättänyt lakkovaroituksen 7. huhtikuuta alkavasta kolmen päivän lakosta. 650 työntekijä pääluotto kertoo, että lakkovahdeiksi on saatu hyvin värvättyä porukkaa.
– Joukossa on paljon uusia, jotka eivät koskaan ole olleet lakossa. Kun tekee selväksi, miten asiat ovat ja mitkä ovat tavoitteet, kyllä työntekijät ne ymmärtävät, sanoo Vatka.
Palkankorotusvaraa löytyy
Ville Vatkan mukaan 0,5 prosentin palkankorotukset eivät nyt elintarvikealalla riitä. Olisi jo aika nykäistä elintarvikealan palkat lähemmäs muun teollisuuden keskiansioita. Lama ei ole romahduttanut tuloksia alalla, joka ei ole riippuvainen viennistä.
Vatka on oikeassa, kun tarkastellaan elintarvikefirmojen itse ilmoittamiaan tuloksia viime vuodelta. Esimerkiksi Vatkan oma työnantaja, HKScan, teki 2009 liikevoittoa rapiat 55 miljoonaa euroa, neljä kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Vastaavasti Atrian liikevoitto pelkästään kotimaasta oli 43 miljoonaa euroa.
Tulokset paranivat myös Snellmanilla ja Lännen tehtailla.
Raisio ilmoittaa, että konsernin liiketulos oli viime vuonna "erittäin hyvä".
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.