Kymmenet tuhannet osallistuvat maailman sosiaalifoorumiin Dakarissa

08.02.2011 - 10:44
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Foorumi alkoi kymmenien tuhansien osanottajien pitkällä marssilla. / Mark Waller |

Kymmenes Maailman sosiaalifoorumi, joka kokoontu parhaillaan Senegalin pääkaupungissa Dakarissa, on koonnut yhteen yli 1 200 kansalaisjärjestöä ympäri maailmaa lukuisiin työpajoihin ja keskusteluihin Cheikh Anta Diop -yliopistolla.

Perjantaina päättyvä foorumi alkoi viime sunnuntaina kymmenien tuhansien osanottajien pitkällä marssilla. Heille puhui muun muassa Bolivian presidentti Evo Morales, joka kehotti ”mobilisaatioon lopun tekemiseksi kapitalismista, uuskolonialisteista ja imperialisteista”. Morales tervehti kansannousuja Egyptissä ja Tunisiassa ja vaati ”yhteiskunnallisen taistelun ohjelmaa uuden maailman rakentamiseksi”.

Foorumin pääteemoja ovat muuttoliike, naisten asema, ympäristökriisi, ruokakriisi, alikehittyneisyys, maanviljely, terveys, sosiaaliturva, veden saatavuus, hallinto ja sotilasmenot. Näitä aiheita on pohdittu yli tuhannessa työpajassa.

Afrikalle omistettu toimintapäivä

Viikon keskeinen teema oli Afrikalle omistettu toimintapäivä, joka käynnisti foorumin. Afrikka imperialismin riiston uuden aallon polttopiste, kun kapitalistiset yhtiöt kilpailevat Afrikan luonnonvarojen ja maan anastamisesta. Tämä edustaa suurinta imperialistista rynnistystä Afrikan rikkauksien kontrolloimiseksi sitten vuoden 1884 Berliinin konferenssin, jossa Afrikka jaettiin Euroopan imperialististen valtojen kesken.

Valtaenemmistö foorumin tapahtumista on omistettu erilaisille keinoille vastustaa syvenevää epätasa-arvoa ja kapitalistisen ja imperialistisen hegemonian riistoa. Se ei silti tavoittele ottaa itselleen johtoa tai päätöksentekovaltaa sadoilta osallistuvilta järjestöiltä. Tapahtuma on enemmänkin ihmisille avoin tila tavata ja keskustella nykyisistä kriiseistä ja vaihtoehdoista niille.

World Social Forum 2011

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.