SKP on pitkään varoittanut ydinvoimasta
Suomen kommunistinen puolue on jo pitkään varoittanut panostamisesta ydinvoimaan ja sen lisärakentamiseen. Viime edustajakokouksessaan puolue totesi: ”Sen sijaan, että panostaisi tosissaan uusiutuvaan energiaan ja energian säästöön, hallitus on tekemässä Suomesta tdinsähkön viejää ja ydinjätteiden hautausmaata.”
SKP on esittänyt perusteellisen ohjelman energiatalouden rakennemuutoksesta, joka on turvallisempi, taloudellisesti edullisempi ja työllistävämpi sekä paljon laajemmin paikallista taloutta edistävä vaihtoehto. Puolue on osoittanut, että se on myös demokraattisempi vaihtoehto, koska se rajoittaa suuryhtiöiden valtaa ja nojaa hajautetumpaan energiatuotantoon.
SKP:n aktiivit maakunnissa, muun muassa Lapissa ja Pohjois-Karjalassa ovat myös käyneet kamppailua uusien ydinvoimaloiden rakentamista ja uraaninlouhintaa vastaa.
Tuoreimmassa eduskuntavaaliohjelmassaan SKP toteaa, että vaikka vihreät ovat hallituksessa, panostetaan energiapolitiikassa ensisijassa ydinvoimaan, heikennetään joukkoliikennettä ja karsitaan ympäristösuojelun resursseja. Puolue vaatii, että Suomeen on säädettävä ilmastolaki, jolla vähennetään päästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja otetaan suunta kohti hiilineutraalia energiataloutta. Vaaliohjelman keskeinen tunnus on ”Ei ydinvoimalle ja uraanikaivoksille – kyllä energian säästölle ja uusiutuvalle energialle.”
Kun eduskunta äänesti 1.7.2010 ydinvoiman lisärakentamisesta, Tiedonantajan pääkirjoituksessa todettiin, että nykyiset hallituspuolueet tekivät tiettävästi myönteisen päätöksen ydinvoiman lisärakentamisesta jo hallitusneuvottelujen aikana. Näin vaikka yksikään hallituspuolue ei nostanut viime vaaleissa 2007 ydinvoimapäätöstä niin keskeiseksi vaaliteemaksi, että äänestäjät olisivat äänen antaessaan voineet ottaa kantaa myös ydinvoimaan. Myönteisessä ydinvoimapäätöksessä oli siis kyse vaalipetoksesta.
Ja Tiedonantaja jatkoi, että kun hallituksella ja hallituspuolueilla vapaamatkustaja vihreitä lukuun ottamatta oli hallituksen päätökseen sitoutunut myönteinen ydinvoimakanta, oli silkkaa hurskastelua, että puolueet päättivät tehdä ydinvoimapäätöksestä ns. omantunnon kysymyksen, eli antaa omille kansanedustajilleen vapauden äänestää kuten haluavat.
Tästä huolimatta ja tämän vuoksi kansanedustajilla, myös hallituspuolueiden kansanedustajilla, oli valtakirja äänestää ”omantuntonsa” mukaisesti ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Tiedonantaja kehottikin kansalaisia panemaan ydinteollisuuden juoksupoikien ja -tyttöjen, myös kahdella tuolilla istuneiden vihreiden, nimet tarkoin muistiin ja muistamaan nuo nimet myös äänestäessään seuraavissa eduskuntavaaleissa. ”Näiltä juoksupojilta ja -tytöiltä on evättävä äänet. Mitäpäs he niillä tekisivät, kun eivät uskaltaneet edes äänestää omantuntonsa mukaan ydinvoimateollisuuden ja sen etuja ajavan hallituksen junttausta vastaan.” Tuossa vaiheessa huomiotta jäi, että monet ”oppositiossa” olleet demarit äänestivät jommankumman lupahakemuksen puolesta.
Tämä kehotus on toistettava myös nyt, kun vaalit lähestyvät ja kun on saatu uutta karmaisevaa opetusta ydinvoiman vaaroista.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.