Taistelu jatkuu vaalipettymyksestä huolimatta
Eduskuntatalon ovi ei auennut Suomen kommunistiselle puolueelle, toteaa puolueen pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen.
– Menetimme edellisiin eduskuntavaaleihin nähden melkein 9 000 ääntä. Se on paljon. Puolueella on tiukan itsekritiikin paikka, tuumii Väisänen.
Hän on täysin eri mieltä valtamedian kanssa siitä mitä vaalien muutos tarkoittaa.
– Väitän, että poliittisen kielenkäytön, retoriikan osalta tulemme varmasti kokemaan suurta muutosta. Olen myös täysin vakuuttunut siitä, että itse politiikan sisällöissä; työn ja pääomien voimasuhteiden uudelleen arvioissa, kansalaisten perusturvassa ja hyvinvointipalveluissa ei oikeistojohtoisesta linjasta tulla poikkeamaan. Yksikään eduskuntapuolue, uusi tai vanha ehdokas, ei ole nyt asettamassa kapitalistiselle systeemille, palvelujen yksityistämiselle ja rahan ylivallalle yhtään minkäänlaisia suitsia saatikka avaamassa minkäänlaisia ovia ja mahdollisuuksia toisenlaiselle tärkeysjärjestykselle, huomauttaa Väisänen.
Vaalikampanjassa sekä hyvää että huonoa
Vaalipäällikkö-Väisänen on ehtinyt jo eritellä vaalipettymyksen syitä. Hänen mukaansa eräs tekijä on kommunistien huono taito osallistua julkiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun, mistä valtamedian syrjintää voi syyttää vain osaksi.
– Meitä ei äänestetä jos emme kerro politiikastamme ulospäin muuta kuin sen mitä voi vaalijulisteesta lukea. Meille tuntuu olevan ihan mahdotonta kertoa vaaleissa henkilökohtaisia poliittisia painotuksia, nimetä kolmea tärkeintä asiaa joihin vaaleissa keskittyy tai tiivistää omaa poliittista toimintaa jonkun tunnuksen tai iskulauseen alle. Tämä kertoo siitä, että joko pelkäämme olevamme väärässä jonkun ison yleisen linjan suhteen tai kerta kaikkiaan osa meistä ei ole mukana minkäänlaisessa muutosta vaativassa liikkeessä.
Toisaalta Väisänen näkee vaalikampanjassa myös hyvin ja oikein tehtyjä asioita, kuten lukuisat aloitteet, keskustelutilaisuudet, Meillä keittää -vihkosen sekä maaliskuun Vastavirtafestivaalin.
Laajempaa vaaliarviota ja johtopäätöksiä päästään tekemään vapun jälkeen, kun SKP:n keskuskomitea kokoontuu Helsingissä.
Katse tulevaisuuteen
Väisänen korostaa, ettei SKP jää tuleen makaamaan. Poliittisiin haasteisiin on vastattava. SKP ei ole pelkkä vaalipuolue, vaikka luonnollisesti katseita on jo käännetty vajaan kahden vuoden kuluttua oleviin kuntavaaleihin. Tulevaisuuden haaste on koota kapitalismin ja oikeistopolitiikan vastaisia voimia ja tehdä yhteistyötä vasemmiston, edistyksellisten vihreiden ja erilaisten kansanliikkeiden kanssa.
– Vaalien tulos on meidän itsemme aikaansaama. Väitän, että meistä riippuu myös se mitä teemme kuntavaaleissa 2012. Mitä me nyt haluamme? Kritisoimmeko itsemme hengiltä? Keskitymmekö keskustelemaan piirijärjestöjen kokouksissa omassa porukassa porvaripolitiikasta vai otammeko uuden askeleen ja alamme käydä laajempaa julkista yhteiskunnallista keskustelua ja haastaa väärän politiikan tekijät? heittää Väisänen ilmaan kysymyksiä.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.