Torikokous valtaa sosiaalifoorumin
Suomen järjestyksessään 11. sosiaalifoorumi pidetään huhtikuussa teemalla Occupy Demokratia! Teema näkyy muun muassa siinä, että torikokous valtaa Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen liikuntasalin 21.-22. huhtikuuta haastamalla ihmiset keskustelemaan demokratian tilasta.
Suomen sosiaalifoorumi on merkittävä yhteiskunnallisen keskustelun viikonloppu, joka kokoaa yhteen erilaisia toimijoita. Tänäkin vuonna sosiaalifoorumissa järjestetään reilu puolensataa eri tapahtumaa. Tilaisuudet järjestetään seitsemän eri teematorin alaisuudessa. Torien teemat ovat demokratia, hyvinvointi ja eriarvoisuusteemat, talous ja finanssikriisi, työelämän kysymykset, ympäristö ja kestävä kehitys, dialogi ja rauhan kysymykset sekä koulutus, kulttuuri ja taide. Foorumissa on toimijoita laajasti eri tahoilta, kuten rauhanliikkeestä, yhteiskunnallisista liikkeistä ja verkostoista, ammattiyhdistyksistä ja uskonnollisista yhteisöistä.
– Suurin osa maailman työstä on epävirallista, jolloin työntekijät ovat täysin vailla sosiaaliturvaa, muistuttaa Rakennusliiton kansainvälinen sihteeri Nina Kreutzman. Hän koordinoi sosiaalifoorumin työelämän kysymyksiin liittyvää ohjelmatarjontaa. Työtorilla pohditaan muun muassa modernien orjamarkkinoiden olemusta ja etsitään yhdessä ratkaisuja, miten lopettaa ihmisten hyväksikäyttö.
Sosiaalifoorumin tarkoituksena on saada yhden tapahtuman sjaan aikaan jatkuva prosessi. Keskustelu siitä, minkälaista maailmaa halutaan, on jo käynnistynyt videokampanjan merkeissä sosiaalifoorumin kotisivuilla. Muitakin foorumin teemoja käsitellään www.sosiaalifoorumi.fi - nettisivuilla. Tapahtuma näkyy myös muun muassa Stadi.TV:n lähidemokratiaa käsittelevässä keskusteluohjelmassa huhtikuussa.
Paneelikeskustelujen ja keskustelutyöpajojen lisäksi sosiaalifoorumin aiheita käsitellään myös taide-esitysten ja erilaisten näyttelyiden keinoin. Esimerkiksi Pand taiteilijat rauhan puolesta - järjestö järjestää sosiaalifoorumiin liittyvän poikkitaiteellisen rauhankonsertin. Taide rauhantyön välineenä kiinnostaa, sillä Occupy Kaisaniemi - konserttiin ilmoittautui alkujaan vapaaehtoispohjalta puolisen sataa esiintyvää taiteilijaa. Heistä osa ei mahdu Ravintola Kaisaniemessä pidettävään konserttiin. Myös monet rauhanjärjestöt tukevat konserttia ja sen päämääriä. Pandin erityisteema tänä vuonna on rasismin ja vihapuheiden vastainen työ.
Suomen sosiaalifoorumiin saapuu tänä vuonna vieraita muun muassa Egyptistä, Marokosta, Syyriasta, Ugandasta, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta. Suomen sosiaalifoorumi saa Ulkoministeriön järjestöille antamaa kehityskasvatus- ja viestintätukea. Tilijärjestönä viimevuotiseen tapaan on Kirkon yhteiskunnallisten työn työntekijät ry., jota johtaa yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen.
Suomen sosiaalifoorumi keräsi viime vuonna lähes 2500 kävijää. Tapahtumaa oli mukana järjestämässä ennätyksellisesti yli sata järjestöä ja kansalaisliikettä. Raija Korhonen näkee, että onnistunut tapahtuma on hyvä näyttö vahvan kansalaisyhteiskunnan olemassaolosta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.