Itä-Kiinan meren konflikti
Kiista Kiinalle kuuluvista Diaoyu-saarista on USA:ssa valmisteltua Toisen maailmansodan perintöä, jälkigloriaa. USA:n tahalliselle lainvastaiselle epäselvyydelle ja Japanin näitä saaria koskevien väitteiden myötäilylle USA yrittää tarkoituksellisesti ja tekopyhästi synnyttää riidan.
USA:n tahallinen sokeus lainvastaisuudelle, jolla Japani väittää saarten kuuluvan omistukseensa ja epäselvyys jolla se tarkoituksellisesti yrittää synnyttää riidan, ovat tekopyhiä. Ja myös USA:n ja Japanin näitä alueita koskeva alueellinen turvallisuussopimus rikkoo Kiinan kansallisten etujen ydintä.
Kaukoidässä reissullaan USA:n puolustusministerin Leon E. Panettan odotettiin vetoavan Kiinan pidättyvyyteen asian käsittelyssä samaan aikaan, kun kasvava jännitys Kiinan ja Japanin kesken kiistellyistä Diaoyu-saarista.kasvoi. Ja kun Panetta tapasi kiinalaisen virkaveljensä kenraali Liang Guanglien hän toisti samanlaisen valituksen toivoessaan kiistan ratkaisemista rauhanomaisesti. Oli kuitenkin selvää, että Panetta toivoi vaarallisen tilanteen laukaisemista USA:n eduksi, kun taas hänen maallaan ei ollut hyötyä avoimesta sotilaallisesta välienselvittelystä Kiinan ja Japanin välillä.
Silti USA, pitämättä kiinni siitä, että USA:n sotilaallinen strategia on yhä suunnattu Kiinaan mahdollisena vihollisena, se on pelannut hyvin kielteisen roolin nykyisessä kuohunnassa idässä ja Etelä- Kiinan merellä.
Maailma kuulee jatkuvasti USA:n vetoavan maltillisuuteen ja rajakiistoja koskeviin neuvotteluihin ja me kuulemme jatkuvasti Washingtonin julistavan, ettei se tue mitään tällaisista kiistan osapuolista, mutta kulissien takana kaikki on toisin.
Matkalla Japaniin Panetta toisti, että hänen maansa ei ota puolin eikä toisin kantaa Diaoyu-saaria koskevaan kiistaan. Mutta heti tavattuaan Japanin ulkoministerin Koichiro Gemban, tämä kertoi lehdistölle, että Diaoyu-saaret kuuluvat Japanin ja USA:n turvallisuussopimukseen.
Panettan olisi kuulunut selvittää, että jos USA ei ole riita-asemassa kenenkään kanssa ja jos sen asema ei ole riidassa kattavan turvallisuuden perustamissopimuksen kanssa, jonka tarkoituksena on suojata japanilaisten aluetta samoin kuin Diaoyu- saaria, jotka ovat laillisesti Kiinan alueella kuten USA tietää. Tämä olisi ollut tärkeää erityisesti siksi, että kiista Diaoyu-saarista on lähinnä USA:ssa vaalittua Toisen maailmansodan perintöä.
USA on tahallisesti sokea lainvastaisuudelle, jolla Japani väittää saarten kuuluvan sille ja jolla se tarkoituksellisesti ja tekopyhästi yrittää saada aikaan riidan. Ja kun puhutaan alueista, myös USA:n ja Japanin turvallisuussopimus rikkoo Kiinan kansallisen edun ydintä.
Panettan vierailun tarkoitukseksi sanottiin olla osa USA:n väitetystä sitoutumisesta rauhaan ja vakauteen Aasiassa. Mutta hänellä tulee olemaan paljon selitettävää vakuuttaakseen Kiinan ja onnistuneesti saavuttaakseen väittämänsä tavoitteen syventää sotilaallisia ja muita suhteita USA:n ja Kiinan välillä.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.