Ay-väki peruskysymysten äärellä Saimaan rannalla

11.01.2013 - 12:26
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Työpaikkojen rauhantoimikunnan Tanja Pelttarin mukaan ympäristö- ja rauhanarvojen tule entistä vahvemmin sisältyä myös ay-liikkeen toimintaan. / TA-Arkisto |

Vuosi käynnistyy perinteisesti ammattiyhdistysasialla, kun Ay-väen rauhanpäivät käynnistyvät Lappeenrannassa vuoden toisena viikonloppuna 12.-13. tammikuuta. Vuosittain satoja ay- ja rauhanliikkeiden aktiiveja yhteen tuova kaksipäiväinen seminaari on tullut tunnetuksi vaikeidenkin yhteiskunnallisten kysymysten nostamisesta ammattiyhdistysliikkeen keskustelunaiheiksi.

Edunvalvontaa vai aatetta?

Tällä kertaa Työpaikkojen rauhantoimikunnan järjestämä kaksipäiväisen seminaari kysyy suoraan, onko ay-liikkeen toiminta muuttunut vain epäpoliittiseksi edunvalvonnaksi vai onko mukana vielä myös aatetta. Ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa järjestettävien rauhanpäivien järjestelyissä ovat tällä kertaa mukana Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, toimihenkilöiden Ammattiliitto Pron ja Metalliliiton paikallisia osastoja. Tilaisuuden avaavassa pääpaneelissa kysymystä ay-liikkeen aatteesta ovat ruotimassa JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine, Pron tiedottaja Paavali Kukkonen sekä Metallin valtuuston jäsen Ari Airas.

Samaa aihetta peilataan myös monien käytännön päivänpoliittisten kysymysten kautta. Hallituksen suurkuntahankkeen edettyä tässä kuussa vaiheeseen, jossa potentiaalisia liitoskumppaneita ryhdytään esittämään kunnille, on ammattiyhdistysliikkeenkin korkea aika pohtia kantojaan kuntauudistukseen. Kuntaliitosten myötä 1756 neliökilometrin laajuiseksi kaupungiksi kasvanut Lappeenranta onkin oiva paikka kysyä, voidaanko pakkoliitoksilla todella turvata työpaikkoja. Tätä mieltä ei ainakaan ollut kokoomuslainen kuntaministeri Henna Virkkunen, joka viime vuonna esitti tavoitteeksi 40 000 työpaikan lopettamisen kuntasektorilta. Aiheesta on haastettu paneeliin kansanedustajat Jukka Kärnä (sd.), Kimmo Tiilikainen (kesk.) sekä ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) 

Monipuolisia keskusteluja

Korkeatasoisten alustajien kuulemisen lisäksi rauhanpäivillä on totuttu osallistumaan aktiivisesti keskusteluihin, johon tarjoavat oivan mahdollisuuden lauantain lukuisat teemaryhmät.  JHL:n Kaakkois-Suomen aluetoimiston aluepäällikkö Hannu Repo ja SAK:n Kymen aluepalvelukeskuksen aluetoimitsija Sonja Laitinen pohtivat, kuinka ay-liike vastaa muuttuvaan toimintaympäristöön. Lisäksi ryhmissä keskustellaan mm. epätyypillisistä työsuhteista ja esimerkiksi ay-liikkeen vastauksesta Talvivaaraan kiteytyvän kaivosteollisuuden ongelmiin. Mukana on julkisuudessa Stop Talvivaara -liikkeen dokumentaristina tunnetuksi tullut Hannu Hyvönen

Lappeenranta tunnetaan myös vilkkaana itänaapurimme rajakaupunkina. Raja-alueyhteistyöstä lauantaina mukana on keskustelemassa itäisen tullipiirin päällikkö Tommi Kivilaakso ja Venäjän kysymyksistä sunnuntaisessa paneelissa keskustelua avaa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Venäjästä jatketaan sunnuntaina ajankohtaiseen rauhankysymykseen, jonka esittää Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.

Uusi rauhantoimikunta haussa

Rauhanpäivät ovat samalla Työpaikkojen rauhantoimikunnan vuosikokous, jonka yhteydessä myönnetään rauhantyössä kunnostautuneelle työpaikalle palkinto ja valitaan kahden vuoden välein uusi toimikunta. Yhdentoista eri liiton aktiiveista koostuneen 33-jäsenisen toimikunnan kokoonpanoon on nytkin odotettavissa muutoksia vanhojen toimijoiden tehdessä tilaa uudelle polvelle. 

Tällä toimikaudella erityisen haasteen työpaikkojen rauhantoiminnalle asettaa presidentti Sauli Niinistön ulkopolitiikka. Presidentin linjattua uudenvuodenpuheessaan tavoitteekseen käytännössä Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopumisen Euroopan unionin yhteisen puolustuspolitiikan ja Nato-yhteistyön hyväksi ei rauhanliikkeellä tulevina vuosina tule ainakaan olemaan tekemisen puutetta.

Työpaikkojen rauhantoimikunnan nykyiselle puheenjohtajalle Tanja Pelttarille presidentti Niinistön ulkopoliittiset linjaukset eivät tule yllätyksenä.

– Nämä ovat asioita, joista rauhanliike on ollut holissaan useamman vuoden ajan ja joita on ns. kaikessa hiljaisuudessa jo pitkälle päättäjien toimesta valomisteltu. Nyt kun tavoitteet on selkeästi ääneen lausutt, ympäristö- sekä rauhanarvojen tulee entistä vahvemmin sisältyö myös ay-liikkeen toimintaan, Pelttari toteaa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.