Nokia ulkoisti taas irtisanomisensa - "Kyseessä on maan tapa"
Huhtikuussa Espoossa ja Salossa it-alan konsultointipalveluja tarjoavan Tata Consultancy Services (TCS) -yhtiön työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan Espoossa ja Salossa.
Mielenilmaus oli spontaani vastareaktio Nokia Oyj:n alihankkijana toimivan intialaisomisteisen TCS:n ilmoitukselle aloittaa yt-neuvottelut 290 työpaikan vähentämiseksi Suomesta. Kyseessä olivat samat työntekijät, jotka Nokia oli ulkoistanut tietohallinnostaan vain muutama kuukausi aikaisemmin.
Nyt yt-neuvottelujen tuloksista on tullut uutta tietoa. Henkilöstön edustajat arvioivat, että ulkoistetuista työntekijöistä noin puolet irtisanotaan.
Ammattiliitto Pron teollisuusvastaava Markku Palokangas kertoo irtisanomisten ulkoistamisen olevan muoti-ilmiö, jota Nokia on viime aikoina käyttänyt ahkerasti hyväkseen.
– Vuonna 2011 Accenturelle ulkoistettiin yli 1500 Symbian-kehittäjää, joista valtaosa irtisanottiin alle vuoden sisällä. Porukka siirretään toiselle yhtiölle, käytännössä tietäen, ettei uudella yrityksellä ole aikomustakaan säilyttää työpaikkoja.
Nokian ei näin tarvitse maksaa kalliita irtisanomispaketteja tai liata mainettaan irtisanojana. Tietohallintojohtaja Juha Turkki kommentoi tapahtunutta ilmoittamalla, ettei Nokia voi ottaa kantaa toisen yrityksen asioihin.
– Tämä on melkoista jeesustelua. Tai ehkä tästä käsien pesusta mieleen tulee pikemminkin Pontius Pilatus - "minkä kirjoitin, sen kirjoitin."
Suomi on halpa maa potkuille
Palokangas muistuttaa, että kyseessä Nokiaa paljon laajempi asia, oikea maan tapa. Se ei myöskään koske pelkästään toimihenkilöitä.
– Esimerkiksi metsäteollisuudessa ja teleoperaattoreilla on ulkoistettu kokonaisia toimintoja - palkkahallintoa, atk-toimintoja, kunnossapitoa, vartiointia, logistiikkaa. Sen jälkeen niitä voidaan kilpailuttaa keskenään, eikä työntekijöiden kohtalo enää kiinnosta emoyhtiötä. Sinällään tässä ei ole mitään laitonta, mutta moraalitonta se on.
Taustalla on pyrkimys työyhteisön yhtenäisyyden murtamiseen ja työsuhteen ehtojen heikentämiseen. Ay-johtajan mukaan ilmiön mahdollistaa Suomen heikko irtisanomissuoja muihin maihin verrattuna.
– Useimmiten irtisanominen tulee halvimmaksi juuri Suomessa, kun vertaa esimerkiksi Saksaan. Siellä Nokia joutui maksamaan Bochumin irtisanomisista 200 miljoonaa.
Vaikka maassa oli tuolloin porvarihallitus, vaati valtiovalta Nokiaa korvausvastuuseen.
– Suomessahan tällaista ei tapahdu vahingossakaan. Täällä valtion ainoa homma on siivota jäljet. Jälkihuolto sinänsä on arvokas asia, mutta kyllä valtio voisi edellyttää tuilleen jotain vastinettakin.
Tietotaito pelataan ulkomaille
Nyt Suomesta uhkaa Markku Palokankaan mukaan tulla ulkomaalaisten firmojen tytäryhtiötalous.
– Ensin ulkomaille siirtyy tuotanto, sitten tutkimus- ja tuotekehitys. Pikku hiljaa kaikki pääkonttoria myöten seuraa perässä.
Palokankaan mielestä muutosturvaa ja irtisanomissuojaa tulisi parantaa työehtosopimusten ja toisaalta lainsäädännön kautta. Esimerkiksi yt-laissa olisi paljon parannettavaa.
– Kun yt-neuvotteluaika Suomessa aikanaan lyhennettiin kolmesta kuukaudesta kuuteen viikkoon yt-neuvotteluaika sitä perusteltiin sillä, että lyhyempi yt-neuvotteluaika tekee työmarkkinat joustavammaksi ja yritysten on helppo työllistää.
Nokian ja kumppaneiden toiminta ei ainakaan sitä väitettä ole osoittanut todeksi.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Suomen hallituksen lyhytnäköiset ja suhteettomat leikkaukset uhkaavat perusoikeuksiamme, oikeuttamme kulttuuriin ja hyvinvointiin. Sakset seis! -adressi luovutetaan päättäjille itsenäisyyspäivän aattona 5.12. klo 14-16 Helsingin Kansalaistorilla. Adressin voi allekirjoittaa aina 4.12. asti.
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.