Leikkauspolitiikan vastustaminen on Euroopan yhteinen kamppailu
Vaihtoehto EU:lle -tiedotuskeskuksen järjestösihteeri ja ay-aktiivi Sippo Kähmi on ollut alusta saakka mukana Joukkovoiman järjestelyissä. Kähmillä on kokemusta myös muutaman vuoden takaisesta Torikokous-liikkeestä, joka toi eurooppalaisen Occupy-torien liikkeen protestin Suomeen.
Kähmin mukaan Joukkovoimassa on elementtejä, jotka Torikokous toi suomalaiseen joukkotoimintaan.
– Yleiskokoukset, kansainväliset käsimerkit ja pyrkimys konsensukseen ikään kuin koeajettiin Torikokouksessa, mutta vasta Joukkovoimassa ne ovat jalostuneet kypsäksi toiminnan muodoksi. Ammattiyhdistysliikkeen ruohonjuuritaso on tullut voimalla mukaan, siinä näkyy myös Kriittisen ay-verkoston rakennustyön tulos, sanoo Kähmi.
EMU ja talouskurisopimukset sementoivat leikkauspolitiikan
Kähmin mielestä eurooppalaisen leikkausten ja talouskuripolitiikan vastaisen (”antiausterity”) liikkeen kannalta on erittäin merkittävää, että niin sanotuissa rikkaissa ja kehittyneissä pohjoismaissa, erityisesti kovaa linjaa euroryhmässä perinteisesti vetäneessä Suomessa, kansa vihdoinkin lähtee kaduille suurella joukolla. Kun suomalaiset marssivat lauantaina Helsingissä leikkauksia vastaan, Euroopassa ymmärretään heti, mistä on kysymys.
Leikkauspolitiikan vastustaminen vain yhdessä maassa ei Euroopan unionin oloissa ole menestyksekästä.
– Rahaliitto EMU ja sitä seuranneet talouskurisopimukset ovat sementoineet leikkaukset politiikan ja talouden rakenteisiin. Kamppailu näistä kysymyksistä on eurooppalaiselle työväenluokalle yhteinen, ja vaatii yleiseurooppalaisen liikkeen rakentamista, toteaa Kähmi.
Kreikan tilanne on hänen mukaansa osoittanut, että vasemmistolaisen politiikan tekeminen ei ole mahdollista nykyisissä EU:n rakenteissa.
– Demokraattisesti valittu Syriza-hallitus yritti neuvotella toisenlaista ratkaisua järjestelmän sisällä, mutta eurokraatit eivät suostuneet edes neuvottelupöytään. Vaihtoehdon kurjistamiselle on tultava jostain nykyisen EU-koneiston ulkopuolelta.
Köyhien välisen vastakkainasettelun loputtava
Kähmin mielestä tärkein Joukkovoima-verkoston piirissä syntynyt ajatus on, että köyhien välisen vastakkainasettelun on loputtava, eikä sitä sallita laisinkaan mielenosoituksessa tai sen keskusteluryhmässä.
– Uusliberalismi on pyrkinyt ajamaan meitä erilleen, pätkä- ja vakiduunarit, veronmaksajat ja sosiaaliturvan saajat, kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat, mutta tässä suhteessa vastakkainasettelun aika on ohi: meidän asiamme on yhteinen, vihollinen löytyy jostain aivan muualta.
Toiminta jatkuu myös mielenosoituksen jälkeen. Joukkovoima kokoontuu seuraavan kerran yleiskokoukseen 21.9. Kupolilla, ja ympäri Suomea muodostuneet paikallisryhmät pitävät myös omia kokouksiaan.
– On pidettävä huoli siitä, että elokuun mielenosoitus on vasta alkusoitto kurjistamispolitiikan vastaiselle kamppailulle Suomessa. Töitä riittää – mukaan tarvitaan jokaista! kehottaa Kähmi.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Asukkaiden Turku -lista keräsi yhteensä lähes kahden tuhannen turkulaisen tuen kuntavaaleissa. Listalta valtuustoon valituksi tullut vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho esittää, että kaupungissa yhdistetään voimia kaikkien toimielinten vasemmistoedustuksen turvaamiseksi.
Yritystuista yli puolet maksettiin suuryrityksille ja viidesosa mikroyrityksille vuonna 2024, selviää Tilastokeskuksen yritystukitilastosta. Etenkin suuremmat yritystuet keskittyvät harvoille.
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.