8 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015
Jyri jättänee pysyvän jälkensä Meksikon historiaan

Jyri Jaakkolasta on lyhyessä ajassa tullut Suomen Che Guevara, joka kuoli taistellessaan enemmistön hyvinvoinnin puolesta.

Article: 
Jyri jättänee pysyvän jälkensä Meksikon historiaan
admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Turha Luulla

Tokkopa jättää mitään pysyvää jälkeä. Niin monet ennen häntä ovat siellä kuolleet ja ovat jo unohdettuja.

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Virtanen

Surullinen tapaus tuo Jyrin kuolema.Myös se on osoitus ,ettei konflikti ole maan sisäinen, vaan että alueella on ulkomaisia toimijoita. Etelä-Amerikassa ja erityisesti Amazonian alueella on satoja intiaaniyhteisöjä, jotka sinnittelevät öljy-yhtiöiden,puutavarafirmojen ja huumeparoonien tunkeutuessa heidän ikimuistoisille metsästys- ja kalastusmailleen. Valitettavasti he joutuvat modernisaatiopaineen alla sopeutumaan uusiin oloihin. Jonkinlaisia sopeutusohjemia on käynnissä. Länsimaisten kansalaisjärjestöjen usein epärealistiset toimet kannattavat alueiden suojaamista ja niiden jättämistä jonkinlaisiksi ulkomuseoiksi.Kyllä intiaanit arvostavat terveydenhoitojärjestelmää ja tietysti oppivat tehokkaita työmenetelmiä elämänsä helpottamiseksi.Valitettavasti ei paluuta menneeseen enään ole.
Verrata Jyriä Che Guevaraan on nyt hiukan kaukaa haettua. Taistelihan Che vuosikausia ensin Sierra Maestralla ja
sitten Angolassa ja Boliviassa.
Heitä molempia yhdistää se , että he kuolivat itselleen vieraalla maaperällä.

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: sewija.vaaranen@hotmail.com

Aika lapsellista vertailua,

mm.tiedottamisesta ja suomalaisesta mediasta (siis tiedonantamisesta ei propagandasta)olen kirjoittanut Oaxacasta mm. Kansan uutisiin, Kaltioon ja Taide-lehteen sekä tähän Tiedonantajaan lähinnä taiteilija-esittelyjen yhteydessä. Tiedonantajassa juttuni sapoteekkitaiteilija Francisco Toledosta sai tilaa kovin vähän ja yhden kuvan. Puhuin siinä pro-oaxaca liikkeestä, akuperäiskulttuurien säi lyttämisestä ja Toledon työstä mm. Oaxacan-kaupungin kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, ympäristön ekologian ym. hyväksi. Sapoteekkien vahvasta kulttuurisesta itsetunnosta.l.mutta koska juttu oli positiivinen sitä ei kai katsottu painavaksi.Kansan Uutisiin kirjoitin "Oaxacan keväässä ei puhuta rauhasta" huhtikuussa 2008..se sai aika mukavasti jo tilaa. Kaltioon ja Taide-lehteen olen Toledon lisäksi kirjoittanut Graciela Iturbiden Juchitán valokuvista. Mutta ilmeisesti koska olen painottanut ko. alkuperäiskansojen kulttuurien säilymistä, peräänantamattomuutta sekä positiivisuutta enkä kuolleita, ei juttuani juurikaan Tiedonantajssa noteerattu. Toisaalta usein näkee turhan yksioikoisia vetoja ja yleistyksiä samassa lehdessä

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: seija vaaranen

Ai niin, em. alkoi siitä, että Sami vertasi Jyria tai Brad Williä Che Guevaraan...ärsyttää niin tuollainen vertailu ja "mahtipontisuus". Kukin on tärkeä omalla ainutlaatuisella tavallaan. Mutta em. menee överiksi ja laskee uskottavuutta lehdeltä + kirjoittajalta

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Sami Laaksonen

Myönnän, että suomalaisittain Jyrin vertailu Che Guevaraan ärsyttää...Latinalaisessa Amerikassa ja mahtipontisessa Meksikossa kuvaileva, liioitteleva ja raflaava kielenkäyttö kuuluu poliittiseen kirjoitteluun yhtä vahvasti kuin sombrero keskivertosuomalaisen mielikuvituksessa meksikolaisuuteen. Myönnän halunneeni provosoida, vaikka en silti ymmärrä miksi vertailu ärsyttää. Ei sitä tarvitse kuitenkaan ottaa niin vakavasti. Tunsin Jyrin enkä usko, että hän olisi moisesta ärsyyntynyt.

Näissä kolumneissa tai blogeissa tyylilinja on muutenkin jotain runollisen, provosoivan ja asiallisen väliltä, joten uskottavuus ei ole ensisijaisena tavoitteena.

Jyri ja Che taistelivat kummatkin pitkään vallankumouksellisten visioidensa toteuttamisen puolesta. Kummatkin tosiaan kuolivat yhdysvaltalaisen aseen laukaisemaan luotiin vieraalla maaperällä ollessaan toteuttamassa haastavia tehtäviä lähes tuntemattomissa osolosuhteissa.

Toisaalta Che-vertaus toimii retorisena aseena tai jonkinlaisena siltana jutun alun ja lopun kesken. Se punoo yhteen Jyrin ja Bradin kuolemat sekä alleviivaa kansainvälisen huomion merkitystä Latinalaisen Amerikan konfliktien ratkaisussa.

Otan täyden vastuun rohkeasta valinnastani, Tiedoantajalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Kiitosta vain siitä, ettei minua sensuroida!

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: Pekka Virtanen

Namebasen tietorekisterit ovat hyvä työkalu kansainvälisen politiikan tutkimiseen.

1Google:"Guevara Ernesto Che namebase org"
2 click Namebasen artikkeli Chestä
3 click social network diagram

tai Chetä jahdanneen Waghelsteinin
kuvio.

1 Google:"John Waghelstein namebase org"
2 click:Namebasen artikkeli Johnista
3 click:social network diagram

jälkimmäinen US-Marinen eversti osallistui Chen etsintään Boliviassa.
Chen sissiryhmä ei saanut minkäänlaista tukea oudoissa oloissa ja ajoi näin itsensä umpikujaan.
USA aloitti mahtavat vasemmiston vastaiset operaatiot koko maanosassa,jotka jatkuivat vielä 1990-luvulle eri maissa. Alkuperäiskansojen
pelastaminen kapitalismin kauhuilta on
varsin hankalaa puuhaa. Varsinkin jos
heidän asuinalueiltaan löytyy luonnonrikkauksia. Mitään yhdenmukaista toimintatapaa ei ole heidän puolustajilleen.
Google:

"Kilcullen ecosystem png"

kertoo havainnollisesti sisällisotien mekanismin.

admin
Offline
Last seen: 3 months 1 päivä sitten
Joined: 05.08.2015

Alkuperäinen kirjoittaja: seija vaaranen

(Mahtipontinen)... retoriika on/oli joskus mahdollisesti hyvä renki mutta huono isäntä. Provosoiva ja "runollinen" (runous = monitasoista, läpikuultavaa ja assosiaatioita herättävää...ei virsiä, ei marsseja)eivät kuulu samaan kategoriaan.

Provosoiva kirjoittaminen/retoriikkaa herättää (useinmiten) vastustusreaktioita jopa samoin ajattelevissa. Se ei edistä asiaa, ei aatetta eikä herätä mielenkiintoa mm. em. tärkeitä kysymyksiä kohtaan.

Siksi harmistus...oikeilla sanoja käyttämällä saa ihmiset tajuamaan...(?) : noinhan minäkin oikeastaan ajattelen.

(Hieno) runous ja provokaatio eivät kulje käsi kädessä...
runoudesta voi väitellä tietysti loputtomiin kuten monesta muustakin. Raflaavuus alentaa rimaa

Paikalla olevat käyttäjät

There are currently 0 users online.

Uudet käyttäjät

  • helena-rantasuo
  • soderholmsatu
  • rikutoi
  • antti.sointula
  • makinensanteri04