Amikset liikkeessä leikkauksia vastaan
Maanantaina 22. elokuuta järjestettiin protesteja ammatillisen koulutuksen arvostuksen ja tulevaisuuden puolesta. Hallituksen kaavailujen mukaan ammatillinen koulutus uudistuu täysin vuoden 2018 alusta, mutta jo sitä ennen rahoitusta leikataan vähintään 190 miljoonalla eurolla (n. 10 % kokonaismäärärahoista).
Sekä koulutusleikkausten määrä että ajoitus on amislaisten – niin opiskelijoiden kuin henkilökunnan – mielestä kohtuuton. Monen mielessä herää kysymys, ollaanko yhteiskunnassa kiinnostuneita ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta.
Espoossa Kirkkokadun toimipisteessä sijaitsevan taideteos Animon ympärille kokoontui lähes 2 000 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa värikkäine ilmapalloineen viemään eteenpäin #amisliikkeessä-viestiä. Tapahtuma toteutettiin Espoon keskuksen lisäksi samanaikaisesti Leppävaarassa ja Kirkkonummella.
Ammatillista työtä tarvitaan Suomessa jatkuvasti.
Aikuisten oppimispalveluiden johtaja Riikka-Maria Yli-Suomu avasi tilaisuuden ja Espoon kaupungin sivistystoimen johtaja Sampo Suihko tervehti opiskelijoita mainitsemalla, että amislaiset pyörittävät tätä maata ja jokaisen työpaikka on tärkeä. Tärkeää on nostaa nenä ylös ja uskoa omaan tekemiseen. Ammatillista työtä tarvitaan Suomessa jatkuvasti, tämä työ ei katoa mihinkään.
Suihko toivoo, että päättäjät vielä harkitsisivat uudelleen ammatilliseen koulutukseen suunniteltuja leikkauksia.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset kohtuullistettava
Ammatillisten oppilaitosten mahdollisuudet tarjota koulutusta ja sen avulla edistää työllistymistä heikkenevät oleellisesti, jos valtiovallan suunnittelema 190 miljoonan leikkaus toteutetaan vuonna 2017 ja nuorten aikuisten osaamisohjelma lopetetaan samaan aikaan.
Opiskelijajärjestöjen ja ammattiliitto OAJ:n avoimessa kirjeessä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle vaaditaan leikkausten lykkäämistä ja kohtuullistamista esimerkiksi ajoittamalla se useammalle vuodelle. Samalla ammatillisen koulutuksen rooli työllisyyden edistäjänä on otettava vahvemmin esille SOS-hallituksen budjettineuvotteluissa.
Suunniteltu leikkaus karsisi laskennallisesti joko 18 000 ammatillista koulutuspaikkaa tai 3 800 työpaikkaa oppilaitoksista.
Ammatillinen koulutus avaa kaikenikäisille oppijoille tavoitteellisen väylän työelämään ja pidentää työuria. Nuorten kouluttautumista ammattiin ei voida jättää pelkästään työelämän harteille, vaan oppimiseen tarvitaan myös oppilaitoksia, opettajia ja vertaisryhmiä.
Järjestöt muistuttavat, että ammatillisen koulutuksen merkitys aikuisille opiskelijoille on kasvanut entisestään, sillä yhä useampi työntekijä joutuu työuransa aikana opiskelemaan useamman ammatin. Työnantajat ja yritykset arvioivat ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta huomattavan myönteisesti.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Miksi osuustoiminnallinen Tradeka, jonka juuret ovat työväenliikkeessä, sijoittaa aseisiin? Samaan aikaan, kun rauhan ja aseidenriisunnan periaatteet rapautuvat globaalisti, myös suomalaiset sijoittajat – kuten Tradeka – ovat alkaneet nähdä aseteollisuudessa "positiivisia mahdollisuuksia". Työväenluokan varallisuutta hallinnoidaan nyt tavalla, joka palvelee sotataloutta ja pääomaa – ei osuuskunnan jäseniä. SKP:n Yrjö Hakanen vaatii, että Tradeka sulkee asetuotannon kokonaan pois sijoituksistaan ja ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisia rahastoja, joissa vaikuttavuus korvaa militarismin.
SKP vietti kymmenen vuotta sitten vappua tunnuksella Irti porvareista! Taiteilija Jani Leinonen suunnitteli SKP:lle tuolloin vapputunnuksen, jossa ilmassa oleva nyrkki viestii kapinasta, uhmasta, yhtenäisyydestä ja voimasta.
- 1 / 330
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.