Älä tue kansanmurhaa – boikotoi israelilaisia tuotteita

22.03.2024 - 18:00
(updated: 03.04.2024 - 13:43)
Helsingissä on järjestetty viikoittain mielenosoituksia Gazan ja Palestiinan puolesta. Myös osuuskauppavaaleissa voi ottaa kantaa äänestämällä ehdokkaita, jotka lupaavat boikotoida kansanmurhaa ja miehitystä tukevia israelilaisia tuotteita. Kuva Yrjö Hakanen.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut jo kohta 40 000 palestiinalaista, tuhannet ovat kateissa ja yli 75 000 on vakavasti loukkaantunut. Lähes kaikki sairaalat on tuhottu. Suurin osa ruokaa, vettä ja lääkkeitä kuljettavista rekoista ei pääse perille. Lapsia on alkanut kuolla nälkään. 

– Tilanne Gazassa on järkyttävä. Israelin tarkoitus on puhdistaa koko alue palestiinalaisista, kertoo Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen aktiivi Sadek Elwan

Palestiinalaisten sorto on alkanut kauan ennen 7. lokakuuta, jo sata vuotta sitten. Israel on miehittänyt vähitellen yhä suuremman osan Palestiinan alueista. 

– Nyt pakkosiirtoja kiihdyttää Gazan edustalta Välimereltä löytyneet arviolta yli 600 miljardin dollarin arvoiset kaasuvarat.

Sadek Elwan on itse Itä-Helsingin ja Koillis-Helsingin kasvatti, mutta hänen sukunsa on Pohjois-Gazasta. Monet sukulaiset ovat kuolleet ja parhaillaan etsitään kateissa olevaa nelivuotiasta tyttöä. 

– Gazassa on tapahtumassa yksi hirvittävimmistä ja myös näkyvimmistä kansanmurhista, joka tapahtuu koko maailman silmien edessä. 

Israel on kiihdyttänyt väkivaltaa myös Länsirannalla, jossa siirtokunnat ovat ryöstäneet lisää palestiinalaisten maita. Tämäkin osoittaa, että kyse ei ole vain Hamasista – Länsirannallahan Hamasilla ei ole asemia.

 

Mitä tekee Suomi?

Samaan aikaan Suomi on tehnyt satojen miljoonien asekauppoja Israelista. 

– Olen syntynyt Suomessa, mutta kun katson Petteri Orpon ja Riikka Purran hallitusta, minua hävettää sanoa, että olen suomalainen.

– Kun käyn Prismassa, siellä on israelilaisia Medjool-taateleita, joista suuri osa on kasvatettu Israelin laittomissa siirtokunnissa. Puhumattakaan appelsiineista ja muista israelilaisista tuotteista. Sen sijaan Lidlissä on tarjolla iranilaisia ja tunisialaisia taateleita. Eikö juuri osuuskaupan pitäisi olla se, joka ei ota myyntiin YK:n laittomaksi toteamien siirtokuntien tuotteita, kysyy Sadek Elwan.

Hän on sitoutumattomana ehdokkaana Reilun osuuskaupan puolesta -listalla HOK-Elannon edustajiston vaalissa, koska haluaa vaikuttaa myös sisältä päin ja tuoda esille vaihtoehtoja, joita voidaan kustannustehokkaasti ja vastuullisesti tarjota kaupoissa israelilaisten tuotteiden tilalle.

Eikä kyse ole vain osuuskaupasta. Esimerkiksi Espresso House ja Starbucks-kahvilat, McDonald’s ja ruokalähettifirma Wolt toimivat laittomissa siirtokunnissa. 

– Mutta aina löytyy vaihtoehtoja. Viimeisin esimerkki on Palestine Cola, jota on tullut myyntiin myös Suomeen, ainakin Helsingin Puhokseen ja Turun Varissuolle.

Sadek Elwan 2024. Kuva Younes Al-SheikhkhalilSuomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen aktiivi Sadek Elwan on ehdolla HOK-Elannon vaalissa sitoutumattomana ehdokkaana Reilun osuuskaupan listalla. Kuva: Younes Al-Sheikhkhalil

Vaihtoehtoisia medioita

Uutisointi Palestiinan tilanteesta on suurelta osin yksipuolista ja Israelia tukevaa. Mutta on myös vaihtoehtoista mediaa ja sen takia valtamedia ei voi täysin vaieta Israelin julmuuksista ja sotarikoksista. 

Elwan näkee yhtenä syynä TikTokia vastaan Yhdysvalloissa käynnistyneelle kampanjalle sen, että kiinalaistaustainen TikTok on julkaissut paljon enemmän aidosti palestiinalaista kuin israelilaista sisältöä. 

Gazassa Israel on ensimmäisten joukossa iskenyt toimittajiin, heitä on kuollut jo yli 130. Ilman digitaalisilla sim-korteilla toimivia nettiyhteyksiä Israel olisi kyennyt sulkemaan kokonaan toimittajien yhteydet Gazasta. 

– Minäkin olen mukana kansainvälisessä kampanjassa, jossa kuka tahansa voi ostaa elektronisen sim-kortin, joka lähetetään Gazassa toimiville vapaaehtoisille kuvaajille, jotka lataavat sen puhelimeensa vähän niin kuin saldolipukkeen, Sadek Elwan kertoo.

 

Mielenosoitukset jatkuvat

Vaikka Suomessakin on osoitettu lokakuusta alkaen joka viikko mieltä tulitauon ja humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan, Israel jatkaa kansanmurhaa, eikä Suomikaan ole sitä tuominnut. Jossain vaiheessa tämä on turhauttanut, mutta mielenosoitusten jatkaminen on tärkeää. 

Ne vähät kerrat, kun joku palestiinalainen on päässyt Suomessa televisioon, se on tapahtunut mielenosoitusten myötä. Mielenosoituksissa on myyty tuotteita, millä on tuettu gazalaisia. Ne ovat meille palestiinalaisille myös turvallinen paikka purkaa tunteita yhdessä muiden kanssa. Lisäksi mielenosoitukset ovat tärkeä viesti muille, myös kansainvälisesti. Samalla on tärkeä osallistua ja vaikuttaa erilaisissa järjestöissä, ammattiliitoissa ja puolueissa, palestiinalainen aktivisti Sadek Elwan korostaa.

Lauantaina 23.3. järjestetään mielenosoitukset Helsingissä ja Tampereella:

Helsinki klo 15 Kolmen sepän patsaalla.
Tampere klo 14 Keskustorilla.


Reilun osuuskaupan puolesta -lista HOK-Elannon vaalissa israelilaisten tuotteiden boikotoimiseksi

Helsingin osuuskauppa Elannon vaaliin osallistuu Reilun osuuskaupan puolesta -lista, joka haluaa palauttaa osuustoiminnan juurilleen: kehittää edullista, ekologisesti kestävää ja reilua osuustoimintaa, jonka hallinnossa kuuluu jäsenten ja työntekijöiden ääni. Reilun osuuskaupan puolesta -listalla on kommunisteja, muita vasemmistolaisia, punavihreitä ja sitoutumattomia ehdokkaita – yhteensä 40.

Katso koko listan ehdokkaat ja vaaliohjelma täältä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa