Suomalainen Patria mukana tekemässä aseita Gazan pommittamiseen
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Valtion enemmistöomistuksessa olevan Patria-yhtiön yhdessä Norjan valtion kanssa omistaman Nammo-konsernin tehtailla Raufossissa valmistetaan moottoreita muun muassa Amraam- ja Sidewinder-ohjuksiin, joita Israelin armeija käyttää. Nammo Lapua Oy:n toimitusjohtajan mukaan moottori on käytännössä 80 prosenttia ohjuksesta, vain ohjuksen taistelukärki ja ohjausjärjestelmä tehdään muualla (Pentti Sainio, Kansakunta kenraalien käsissä, 2021).
Patria on myös vienyt Israeliin elektroniikkaa ja komponentteja tulenjohtolaitteisiin sekä teknologiaa kenttätykkien tuliputkiin. Se tekee yhteistyötä israelilaisen Plasan Sasan ja yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa panssaroitujen ajoneuvojen valmistuksessa.
Lisäksi Patria tekee Nammon kautta yhteistyötä yhdysvaltalaisen Raytheonin kanssa, joka valmistaa aseita muun muassa Israelin armeijalle (Kari Paasonen, Suomen ja Israelin asekauppa 2000-luvulla, Rauhanpuolustajat 2022).
Suomen on lopetettava asekauppa Israelin kanssa. Tämä koskee niin aseiden ostamista, niiden vientiä suoraan tai kansainvälisten yhtiöiden kautta kuin aseteollista yhteistyötä. Ei tarvitse kuin katsoa kuvia Gazasta, niin näkee, että Israelin armeija käyttää aseita siviilien joukkotuhoamiseen ja sotarikoksiin.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Suomen ja Yhdysvaltojen välille valmistellaan kahdenvälistä puolustussopimusta, jolla joku tai joitain Suomen alueita luovutetaan Yhdysvaltojen sotilastukikohdiksi. Kansalaisilta ei asiasta ole kysytty mitään eikä sopimuksen sisällöstä ilmeisesti haluta laajaa keskustelua ennen presidentinvaaleja.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus haudattiin eduskunnassa 17. päivä toukokuuta. Eduskunta hyväksyi äänin 188 – 8 hallituksen ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan yksimieliset esitykset liittymisestä sotilasliitto Natoon. Liittoutumattomuutta ei edes selvitetty.
- 1 / 12
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Tiedonantajan syksyn uudet julkaisut Kun Pakila oli punainen, Oi niitä aikoja! ja Nainen, elämä vapaus! nousevat Kulttilavalle perjantaina 27. lokakuuta. Myös Tiedonantaja-lehteä on jaossa Kultin osastolla.