Marx-opistosta tuhdit eväät toimintaan

16.02.2024 - 13:00
(updated: 20.02.2024 - 12:50)
Marx-opiston seuraava talvitapaaminen järjestetään uudessa paikassa, Ystävyyden Majatalossa, Kruusilassa (Salossa) 9.-10.3.2024

DSL:n opintokeskuksen Marx-opiston seuraava talvitapaaminen järjestetään uudessa paikassa, Ystävyyden Majatalossa, Kruusilassa (Salossa) 9.-10.3.2024. Marx-opisto on viikonloppukurssi, jolla opiskellaan marxilaista teoriaa ja käytännön toimintaa. Kurssi järjestetään kaksi kertaa vuodessa, talvella ja kesällä. Kurssille ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat opiskella taitoja toimia luokkatietoisessa työväenliikkeessä, eikä osallistumiseen edellytetä aikaisempia opintoja marxilaisuudesta.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 23.2.

Lisätietoja:

https://www.desili.fi/ajankohtaista/ilmoittautuminen-marx-opiston-talvitapaamiseen-9-10-3-kaynnissa/

Alla artikkeli viime kesän Marx-opistosta.

Demokraattisen sivistysliiton (DSL) järjestämä Marx-opisto pidettiin 4.–6. elokuuta. Tuhti paketti heti heinäkuun lomakuukauden jälkeen antamaan eväitä loppu vuoden kamppailuihin paremman Suomen ja maailman puolesta.

Ennakko tehtävissä pyydettiin pohtimaan esimerkiksi: “Mihin luokkaan kuulun?” ja “Miksi katson näin olevan?”. Eli ennakkotehtävät antoivat jo esimakua siitä, ettei Marx-opiston kolmea päivää tulla viettämään passiivisesti kuuntelemalla. Aktiivinen omatoiminta myös teoreettissuuntautuneiden asiakokonaisuuksien hahmottamisessa ja sisäistämisessä onkin tärkeää.

Tästä asiasta Marx-opiston luennoitsijat pitivät hyvin huolen. Luentojen aikana käytiin pieniä keskusteluja vieruskaverin kanssa luennoitsijan ohjaamana, joilla pohjustettiin seuraavaa luennon aihetta tai syvennettiin juuri opiskeltua.

Erityisen hyvin tämä toimintaperiaate toimi Anna-Mili Tölkön pitämässä Uusintava työ -alustuksessa. Aihe oli sekä hyvin haastava, että antoisa ja tärkeä. Tämän teorian omaksuminen antoi osallistujille lisätyökaluja yhteiskunnallisten rakenteiden hahmottamiseen.

Jos kiinnostus heräsi mitä ihmettä on Uusintava työ, niin Marx-opiston luento löytyy tietysti Demokraattisen sivistysliiton sivuilta.

Luokka yhteiskuntaa ja mitä se on nyt, käytiin myös läpi tarkasti. Unohtamatta kansainvälistä yhteistyötä - esimerkiksi Euroopan Vasemmiston kanssa. Kuten monia muitakin aiheita.

Ilahduttavaa Marx-opistossa on myös se, että se ei vaadi ennakkotietoja aiheista. Toinen hyvä seikka on se, että vanhat Marx-opiston konkarit saavat joka kertaa jotain uutta evästä mukaan ja ensikertalaiset eivät tunne itseään vieraaksi opistossa.

Nuoret ja vanhat toverit, niin ikävuosissa kuin aktivistivuosina mitattuina

rikastuttavat toistensa ajattelua. Tietenkään myöskään puolueen jäsenkorttia tai puolue kantaa ei kysellä, vaan kaikki yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet ovat enemmän kuin tervetulleita.

Päivittäin käytiin myös useita pienryhmäkeskusteluja aiheista. Tämä ei ainoastaan dialogin kautta laajentanut Marx-opiston aiheita, mutta auttoi myös tutustumaan uusiin tovereihin ja ennen kaikkea heidän yhteiskunnallisiin ajatuksiinsa. Monta näkökulmaa ja ajatusta sekä ystävää rikkaampana osallistujat lähtivätkin Marx-opistosta.

Marx-opisto järjestetään kahdesti vuodessa – seuraavasta saa tietoa DSL:n verkkosivuilta.

 

Marx-opiston alustuksia DSL:n kotisivuilta:

http://www.desili.fi/materiaalipankki

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa