Naistenpäivänä marssitaan Tampereella ja Helsingissä

07.03.2024 - 15:30
(updated: 28.03.2024 - 16:39)

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään perjantaina 8. maaliskuuta. Perinteiset naistenpäivän marssit järjestetään Tampereella ja Helsingissä.

Tampereella kokoontuminen klo 18:00 Tullikamarin aukiolla, josta 18:15 kulkue Keskustorille.

Helsingissä kokoontuminen Senaatintorille kello 17:00 josta kello 17:30 kulkue lähtee Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien läpi Narinkkatorille.


Oikeistohallituksen leikkaukset saavat kyytiä vaatimuksissa

– Naisen kuuluu näyttää hyvältä, naisen kuuluu olla halujen kohde, nainen on heikko, hellä ja hoivaava, naisen kuuluu huolehtia kodista. Yhteiskuntamme määrittää naisena olemisen esineellistämisen ja seksualisoimisen kautta, lisäksi määrittäen naiselle tehtävän uusintavan työn pääasiallisena tekijänä yhteiskunnassa, niin kotona kuin työpaikoillakin. Uusintava työ on työvoimaa uusintava työtä, kuten sairaanhoitoa, siivoamista, lastenhoitamista ja kotitöitä, kerrotaan Tampereen mielenosoituksen kutsutekstissä.

Järjestäjien mielestä tätä ajatusta “naisluonnosta” käytetään perustelemaan naisten tekemää ilmaista työtä ja jopa naisvaltaisten alojen palkkakuoppia. Petteri Orpon hallitus saa kutsutekstissä ryöpytystä.

– Inflaatio on jo tiputtanut monia pärjäämiskynnyksen alapuolelle, lisäksi Suomen edelliset hallitukset kielsivät lakko-oikeuden erityisesti hoitajilta ja nykyinen Orpon hallitus haluaa viedä oikeuden myös poliittisiin- ja tukilakkoihin. Kaiken päälle hallituksen leikkaustoimet iskevät erityisen rajusti naisiin ja lapsiperheisiin. Unicefin mukaan hallituksen tekemät sosiaaliturvan leikkaukset tulevat lisäämään lapsiköyhyyttä Suomessa. Lapsikorotusten ja suojaosan poistamisen vaikutukset tuntuvat voimakkaasti naisvaltaisilla aloilla ja yksinhuoltajien kukkarossa, kutsussa kerrotaan.

Tampereen marssia järjestävät useat paikalliset järjestöt, muun muassa SUMUD ry, Tehy ao 378, JHL 358, Tampereen tyttöjentalo, Nainen, Elämä, Vapaus Suomi ry, Uuden Brasilian Ystävät, Vasemmistonuoret, Kommunistinuoret, KTP-, Kommunistinen työväenpuolue, SKP:n Tampereen piirijärjestö, International Marxist Tendency (IMT), Transfeminiinit r.y. ja M-L-M Tampere.

Marssi järjestäytyy kello 18:00 Tullikamarin aukiolla ja kulkee Keskustorille, jossa kuullaan järjestäjätahon puheita.

 

Helsingissä myös iltabileet

– Lakko-oikeuden rajoittaminen, vientivetoinen työmarkkinamalli ja osa-aikatöiden hankaloittaminen – Petteri Orpon johtaman hallituksen kurjistamispolitiikka kohdistuu voimakkaasti naisiin ja naisvaltaisiin aloihin. Hallituksen kaavailema vientivetoisen palkkamallin tavoitteena on muuttaa lainsäädäntöä siten, että vientialojen palkankorotusten prosentuaalinen taso asettaisi katon muiden alojen palkankorotuksille. Uudistus tulee toteutuessaan jättämään hoitajat sekä monet muut alipalkatut naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan. Vaadimme loppua kaikille vientivetoista työmarkkinamallia ja lakko-oikeuden rajoittamista koskeville suunnitelmille sekä huomattavaa taloudellista panostusta uusintavan työn aloille, sanotaan Helsingin mielenosoituskutsussa.

– Hallitus jatkaa myös palestiinalaisten kansanmurhaa parhaillaan toteuttavan Israelin sekä kurdeja sortavan Turkin tukemista. Gazassa käynnissä oleva kansanmurha vaikuttaa erityisesti alueella elämästään kamppaileviin naisiin, jotka joutuvat kohtaamaan pommitusten ja summittaisten teloitusten lisäksi seksuaalista väkivaltaa täysin elinkelvottomissa olosuhteissa, joissa heidän on mahdotonta päästä käsiksi normaaleihin kuukautis- ja hygieniatarvikkeisiin. Samaan aikaan Rojavassa käynnissä olevan feministisen vallankumouksen kimppuun siviilikohteita pommittamalla käynyt Turkki saa jatkaa toimintaansa sen NATO-kumppaneiden seuratessa vierestä. Suomen hallitus pysyy hiljaa kummassakin tapauksessa, myötäillen enemmin kauppakumppaneitaan, joilta se ostaa ja joille se myy aseita ja puolustustarvikkeita. Me vaadimme näiden kauppojen keskeyttämistä sekä sotatoimien välitöntä lopettamista, sanotaan mielenosoituskutsussa.

Helsingissä kokoontuminen Senaatintorille kello 17:00 ja kulku kello 17:30 Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien läpi Narinkkatorille.

Mielenosoituksen järjestävät Aurora Helsinki, Helsingin vasemmistonuoret, Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK ja RiseUp4Rojava Finland.

Aurora Helsinki ja Varisverkosto järjestävät mielenosoituksen jälkeen kello 20:00 alkaen Lepakkomiehessä naistenpäivän konsertin, jonka tuotot ohjataan lähisuhdeväkivallan uhreja tukevalle Naisten linjalle.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa