Keywords:
Vasemmistolle vaalivoitto Sri Lankan presidentinvaaleissa
Vasemmistokoalitio NPP:n ehdokas Anura Kumara Dissanayake on voittanut viime lauantaina 21.9. järjestetyt Sri Lankan presidentinvaalit. Dissanayake keräsi ensimmäisellä kierroksella yli 42 ja toisella kierrokselle yli 55 prosenttia äänistä. Lähes 7 miljoonaa srilankalaista antoi tukensa NPP-koalition lupaamille sosiaalisille uudistuksille, demokraattisten oikeuksien laajentamiselle, korruption vastaiselle työlle ja julkisten palvelujen rakentamiselle.
NPP-koalition suurimpana puolueena on kommunistinen JVP-puolue ja koalitio kokoaa monimuotoiseen yhteistyöhön yhteensä lähes 30 puoluetta, ammattiliittoa sekä naisten oikeuksien järjestöjä ja nuorisojärjestöjä. NPP on mobilisoitunut ja saavuttanut kansansuosiota varsin nopeasti.
Vaalivoitto on valtava ilouutinen koko kansainväliselle kommunistiselle- ja työväenliikkeelle. Se on myös avain Sri Lankan kansalle saavuttaa kipeästi tarvittuja rakenteellisia uudistuksia yhteiskunnassa kuten sosiaaliturvan rakentamista, koulutuksen ja terveydenhuollon vahvistamista, taistelua eriarvoisuutta, köyhyyttä ja syrjäyttämistä vastaan sekä tasa-arvon ja ekologisen muutoksen ajamista.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Harva on kuullut lokakuun 17. päivän tapahtumista Pariisissa vuonna 1961. Pariisin poliisi kidutti tuhansia ihmisiä ja satoja murhattiin poliisin toimista raa’asti. Kaikki tämä suunnitelmallisesti. Maailma vaikeni yli 30 vuotta asiasta, ja vieläkään Ranskan valtio ei ole ottanut vastuuta Pariisin verilöylystä. Miksi näin?
Iran tappoi ohjus- ja droneiskuilla ainakin 26 kurdia Irakissa kolmessa eri iskussa viikonlopun aikana. Samaan aikaan Turkki tappoi Irakissa ja Syyriassa ainakin 13 ihmistä. Suomessa poliitikot ja media ovat olleet varsin hiljaa Nato-maa Turkin viime aikojen sotilastoimista.
Eri puolilla Thaimaata on tehty tuhoisia pommi-iskuja. Kohteena on ollut muun muassa suosittu turistikaupunki Hua Hin. On todennäköistä, että iskujen tekijät ovat muualta kuin Thaimaasta.
- 1 / 2
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?