Asumisen hinta alas!

03.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13 / 3.4.2009

Kuka on keksinyt, että asumisen pitää jatkuvasti kallistua?


Kysymys nousi esille, kun Helsingissä osoitettiin keskiviikkona mieltä kohoavia tonttivuokria vastaan. Samalla pohdittiin, miten ihmisen perustarpeisiin kuuluvan asumisen muutkin kulut ovat jyrkässä kasvussa. Hallitus korottaa kiinteistö- ja energiaveroja. Myös jätemaksut ovat nousussa.


Reilun vuoden tonttivuokrien nostoa vastaan kamppaillut kansanliike ihmettelee, miksi päätöksiä asiassa on jatkuvasti pitkitetty. Kiinteistövirasto teki melkein vuoden ajan selvitystä, joka on paljastunut ala-arvoiseksi.


– Kaupunginhallitus pani tonttivuokrat jo viidennen kerran pöydälle maanantaina. Kovinpa tuntuu asia polttelevan poliitikkojen näppejä, kun ei pystytä tekemään edes päätösesitystä kaupunginvaltuustolle, kommentoi Heikki Tervahattu Tontinvuokraajat-liikkeestä.


Lamatalkoisiin tonttivuokrien korotus on huono apukeino, koska korotetut vuokrat tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2011. Tervahattu ounasteli, etteivät Helsingin kaupunginvaltuutetut kehtaa edes laman varjolla korottaa tonttivuokria kohtuuttomasti.


– Helsingin uudet suunnitellut tonttivuokrat ovat 2-3 kertaa korkeammat kuin Tukholmassa. Kaupunginvaltuutettujen enemmistö olisi valmis pitämään vuokrankorotukset kohtuullisempina kuin mitä on suunniteltu, arvioi Tervahattu.


Hän muistutti, että tonttivuokrien suurkorotusten torjuminen on kaikkien kaupunkilaisten ja myös liike-elämän etujen mukaista.




Asumiskustannusten kallistuminen ei luonnonlaki



Asumisen hinta alas -kansanliikkeen käynnistäjä Eric Hällström korosti, että asumisen kustannukset ovat valtaosaltaan poliittisilla päätöksillä määriteltävissä.


– Pitäisi keskustella, miksi asuminen, ihmisen perustarve, kallistuu jatkuvasti. Kyseessä ei ole luonnonlaki vaan taustalla on poliitikkojen päätöksiä. Ansiotulojen nousu ei pysy asumisen kustannusten nousun perässä. Köyhät ajetaan asumaan Kehä III:n ulkopuolelle, sanoi Hällström.


Asumisen hinta alas -kansanliike kerää nimiä adressiin, jolla halutaan kiinnittää huomiota asumisen kalleuteen.


– Asia koskee erityisesti Suomen 1,4 miljoonaa vuokralaista ja asumisoikeusvuokralaista, mutta myös ylivelkaantumiseen pakotettavia asunnon ostajia ja kovien tontinvuokrien maksajia, huomautti Hällström.




Kiinteistöveron nosto huono ratkaisu



Asukasliiton järjestösihteeri Tiina Sandberg piti hallituksen päätöstä nostaa kiinteistöveroa erittäin huonona ratkaisuna, vero kun siirtyy käytännössä suoraan asumiskustannuksiin tulotasoon tai asumismuotoon katsomatta.


– Erityisesti kiinteistöveron alarajan nosto tarkoittaa, että usean kunnan, kuten Espoon ja Helsingin on pakko korottaa kiinteistöveroa. Kansantaloudellisesti kiinteistöveron nostosta ei ole suurta hyötyä, mutta yksittäiselle asukkaalle se on tuntuva lisäkustannus, huomautti Sandberg.


Myös Kiinteistöliitto vastustaa kiinteistöveron korotuksia.


– Kiinteistön ylläpidon kustannukset ovat muutenkin nousseet viime vuosina huomattavasti. Nyt tehdyillä ratkaisulla ajetaan taloyhtiöt yhä pahempaan ahdinkoon, todetaan liiton kannanotossa.



MARKO KORVELA



* tonttivuokrat.wordpress.com


* www.freewebs.com/asumisenhintaalas

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli