Asunnottomuuden edunvalvontatyötä 30 vuotta

18.12.2016 - 14:30

Vailla vakinaista asuntoa ry perustettiin 30 vuotta sitten, jotta yhteismajoituksesta päästäisiin eroon, ja jotta jokaiselle järjestyy mahdollisuus itsenäiseen asumiseen. Yhdistyksen tarkoituksena on turvata jokaisen asumisoikeus taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta.

Perustajat arvelivat, että yhdistys tekee itsensä pian tarpeettomaksi.

Vva ry perustettiin Lauttasaaren tukikodissa 16.12.1986 ja rekisteröitiin virallisesti vuonna 1988. Perustajat arvelivat tuolloin, että yhdistys tekee itsensä pian tarpeettomaksi.

Vuonna 2016 yhdistyksellä työskentelee lähemmäs 40 työntekijää, joista osalla on asunnottomuustausta. Matalan kynnyksen palveluiden kontakteja on vuosittain reilusti yli 20000. Yhdistys ei siis vielä ole tehnyt itseään tarpeettomaksi, mutta se on tehnyt jäsenistään tarpeellisia. Vahva osallisuuden eetos on kulkenut mukana läpi koko yhdistyksen historian, yhdessä vaikuttamistoiminnan kanssa.

Asunnottomuuden hoitamisesta vastaavat ministerit ovat eri vuosina pyrkineet poistamaan asunnottomuuden kokonaan. Vuonna 2010 asuntoministeri Jan Vapaavuori asetti neljän viisaan miehen ryhmän, joka tuli samaan tulokseen kuin asunnottomat perustaessaan yhdistystä: yhteismajoituksesta pitää päästä eroon ja kaikille tulee järjestää mahdollisuus itsenäiseen asumiseen. Vapaavuori käytti ministerin valtaansa toteuttaakseen sen, mihin Vva ry oli liki 25 vuotta aiemmin ryhtynyt: yhteismajoituksesta vihdoin luovuttiin.

Tarina kertoo, että perustajajäsen Juhani Roiha ajoi veneellä Hakaniemen torille, otti miehiltä pullot pois ja antoi tilalle vasarat. Roiha oli käytännöllinen visionääri, joka halusi että asiat tapahtuvat myös konkreettisesti.

Perinteistä Asunnottomien Yön tapahtumaa on vietetty vuodesta 1998 saakka.

Lauttasaaren tukikotiin rakennettiin laituri, että päästään kalaan. Vartiosaareen rakennettiin huvila, jotta saatiin ihmisille tekemistä ja asunto. Myös vangit pääsevät saareen virkistymään ja suorittamaan koevapautta. Asunnottoman yksineläjän lehti Asukki ilmestyi ensimmäisen kerran 1987 ja perinteistä Asunnottomien Yön tapahtumaa on vietetty vuodesta 1998 saakka. Silloisella Taitojenvaihtoverstaalla siirrettiin puutyötaitoja eteenpäin ja avattiin yökahvila Kalkkers yön kulkijoille, jotta kenenkään ei tarvitsisi yöpyä ulkona. Kehitettiin liikkuva yökahvila Yökiitäjä Lepakko, jotta päästiin vieläkin lähemmäs asunnottomia. Perustettiin Sällikoti, jotta “Arska” sai asunnon vaikkei lopettanut juomista, suunniteltiin konseptikilpailuun asumisyksikkö, jotta Arska saa sellaisen asunnon kuin haluaa.

Jokainen ihminen pystyy asumaan itsenäisesti

Kolmekymmentä vuotta yhdistyksen näkemys, tavoite ja periaate on ollut se, että jokainen ihminen pystyy asumaan itsenäisesti, jos hän saa siihen riittävän tuen. Yhdistyksen toiminta on pysynyt aktiivisena koko ajan, ja mukana oleville ihmisille on annettu tilaa toimia omien vahvuuksiensa ja heikkouksiensa kanssa. Kaikille tulee suoda mahdollisuus epäonnistua ja saada myös kantaa vastuunsa epäonnistumisistaan, kuten eräs yhdistyksen työntekijä on todennut.

– Ainoana asunnottomien edunvalvontajärjestönä huolehdimme siitä, että niiden ihmisten ääni ja tarpeet, jotka jäisivät muuten yhteiskunnassa kuulumatta, tuodaan kuuluviin ja esille. Tulevana vuonna työmme sen puolesta, että jokaisen ihmis- ja perusoikeus omaan kotiin toteutuisi, on turvattu RAY:ltä saamamme jatkorahoituksen turvin, yhdistyksestä todetaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.