Ay-asiat vahvasti esillä Tiedonantaja-festivaalilla

11.09.2017 - 11:15
(updated: 11.09.2017 - 11:24)
Tehyn Kati Jetsu ja Teollisuusliiton Petri Lahtinen ovat mukana Tiedonantaja-festivaalin ay-keskustelussa Tampereella 7. lokakuuta.

Moni julkisen sektorin työntekijä huomasi konkreettisesti viime vuonna solmitun niin sanotun kilpailukykysopimuksen vaikutukset, kun lomarahoista leikattiin 30 prosenttia.

– Lokakuun alussa järjestettävä Tiedonantaja-festivaali osuu keskelle todella mielenkiintoista tilannetta ay-kentän osalta. Festivaalilla käydään varmasti syksyn kiinnostavimmat keskustelut tältä osin, huomauttaa Tiedonantajan päätoimittaja Marko Korvela.

Oman sopimuksen aika

Jyväskyläläinen Tehyn hallituksen jäsen Kati Jetsu työskentelee apulaisosastonhoitajana päivystys- ja infektio-osastolla Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Jetsua ovat viime viikkoina pitäneet kiireisenä Tehyn puheenjohtajavaalit, joissa hän on mukana Vasemmiston ja sitoutumattomien ehdokkaana. Uusi puheenjohtaja valitaan marraskuussa.

Jetsun mukaan nyt on oman sopimuksen aika.

– Jos edellinen suuri uudistus oli Suomessa tsaarin vallan aikaan ja seuraava on sote-uudistus, niin tämä on meidän hetkemme. Tappelemalla näitä on ennenkin tehty. Oman sopimuksen avulla voisimme vaikuttaa asioihimme aidosti, hän korostaa.

Jetsu muistuttaa, että tehyläiset rakentavat arvokkaalla työllään tätä yhteiskuntaa. Tällä työllä pitää pystyä tulemaan toimeen.

Palkat eivät riitä elämiseen

Metalliliiton ylimääräisessä liittokokouksessa toukokuussa muutettiin Metallityöväen Liiton nimi Teollisuusliitoksi. Vuonna 1899 perustettu liitto on maan suurin teollisuuden ammattiliitto.

Tampereen Metallityöväen ammattiosasto numero seiskan toimitsija Petri Lahtinen toteaa, että duunareilla menee tällä hetkellä huonosti eivätkä palkat riitä elämiseen. Sipilän hallitus on onnistunut Lahtisen mukaan myös siinä, että se on saanut pienipalkkaiset duunarit, eläkeläiset, työttömät, yhteiskunnassa ahtaalle ajetut ja köyhät tappelemaan keskenään sekä syyttelemään toisiaan.

– Jotta suunta Suomessa saadaan muuttumaan, olisi tärkeä saada luotua laajapohjainen kansanliike, jossa olisivat mukana ay-liike, opiskelijoiden järjestöt, eläkeläiset ja työttömät sekä kaikki sellaiset tahot, jotka kokevat muutoksen välttämättömäksi. Ay-liikkeen pitäisi olla aktiivisemmin järjestämässä samankaltaisia suurmielenosoituksia, joita järjestettiin syksyllä 2015. Vielä tätäkin tärkeämpää on se, että kun sanotaan ”stop leikkauksille”, niin ay-liikkeen johto pitää vaatimuksesta myös kiinni, sanoo Lahtinen.

  • Palkansaajan kutistunut kakku? Keskustelu Tiedonantaja-festivaalilla la 7.10. klo 11-13 Kisälli-tilassa. Mukana Kati Jetsu (Tehy), Petri Lahtinen (Teollisuusliitto) ja Anne Nyman (PAM). Puheenjohtajana toimii Mervi Grönfors.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Lue myös

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.