BBC paljasti Georgian sotarikokset
Heti tuoreeltaan läntiset poliitikot ja valtamedia syyttivät Kaukasian elokuisesta sodasta Venäjää ja esittivät Georgian viattomana uhrina. Niin teki myös läntisen median lippulaiva BBC. Sitten seurasi osittainen periksi antaminen tosiasioille. Mutta vastahyökkäystä yritettiin vielä niinkin myöhään kuin lokakuussa. Esimerkiksi Leo Pugin väitti Helsingin Sanomien kolumnissaan 18. lokakuuta Venäjän provosoineen sodan.
Kun BBC tavoistaan poiketen kertoi 28. lokakuuta tutkimustensa perusteella totuuden Kaukasian sodasta, lähes koko muu läntinen valtamedia vaikeni jutusta, myös Suomessa näin tapahtui Ylestä ja Helsingin Sanomista Kansan Uutisiin saakka. Joko juttu julistettiin tietoisesti uutissulkuun tai se vain jäi huomaamatta.
BBC oli ensimmäisenä ulkomaisena uutisorganisaationa konfliktin jälkeen saanut rajoittamattoman vierailumahdollisuuden Etelä-Ossetiaan ja kerännyt todisteita. BBC:n raportissa ei ainoastaan esitetty vahvoja todisteita, jotka osoittivat lännen tukeman Georgian roolin hyökkääjänä 7. elokuuta ja Georgian päinvastaisten väitteiden perättömyyden. Se myös esitti todistajanlausuntoja laajamittaisista sotarikoksista, joihin Georgian armeija syyllistyi hyökätessään Etelä-Ossetiaan. Georgian asevoimat pommittivat ja tulittivat suoraan asuintaloja ja niiden kellarikerroksia, joihin siviilit olivat menneet turvaan, sekä ampuivat tahallisesti siviilejä näiden yrittäessä paeta taisteluja Tshinvalista.
Myös yhdysvaltalaisen – usein lännen puolesta puolueellisen – ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkimus viittaa Georgian armeijan summittaiseen, mielivaltaiseen voimankäyttöön ja tahalliseen siviilien tulittamiseen. Summittainen voimankäyttö on rikkomus Geneven sopimuksia vastaan, ja vakavia rikkomuksia pidetään sotarikoksina.
BBC:n raportti ja todisteet Georgian syyllistymisestä sotarikoksiin ovat huolestuttaneet Georgian läntisiä tukijoita. Britannian ulkoministeri David Miliband myönsi BBC:lle, että hyökkäys Etelä-Ossetiaa vastaan oli "vastuuton", ja sanoi pitävänsä sotarikosväitteitä "äärimmäisen vakavina". USA:n varaulkoministeri Daniel Fried piti Georgian hyökkäystä Tshinvaliin "monella tapaa vääränä", mutta katsoi, että keskustelu sen sotarikoksista "ei ole kauhean hyödyllistä".
Lännen huoli on ymmärrettävää, sillä mahdollisesta sotarikossyytteestä joutuu vastuuseen lännen oma liivintaskupoliitikko Mihail Saakashvili. Jos ei oikeudessa, niin kansansa edessä. Ja se voi olla Saakashvilin rikollisen uran loppu.
ERKKI SUSI