Brasilian kommunistit nujertavat köyhyyttä ja eriarvoisuutta Puolue kulkenut värikkään ja vaiherikkaan tien Brasilian kommunistit nujertavat köyhyyttä ja eriarvoisuutta

19.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ET)

Kommunististen ja työväenpuolueiden kansainvälisen tapaamisen aikana Sao Paolossa kokousta isännöinyt Brasilian kommunistien puolue tarjosi vierailleen mahdollisuuden kahdenkeskisiin keskusteluihin.


Suomen kommunistista puoluetta edustanut keskuskomitean jäsen Esa Tulkki kohtasi tapaamisen aattona Brasilian puolueen tiedotussihteerin ja verkkolehden Vermelhon päätoimittajan Altamiro Borgesin. Borges on puolueensa keskuskomitean jäsen, Debate Sindical-aikaikauslehden toimittaja ja lisäksi hän on julkaissut pari kirjaa ay-liikkeestä.


Altamiro Borges kertoi Brasilian kommunistisen puolueen olevan nelisen vuotta SKP:tta nuorempi, se on perustettu vuonna 1922. Puolue on kulkenut värikkään ja vaiherikkaan tien, jossa ovat vuorotelleet laillisuuden ja maanalaisuuden kaudet. Puolueen yhtenäisyys on ollut monesti koetuksella ja lisää painetta on tullut sotilasdiktatuurien kausina raakojen otteiden kohdistuessa maan työväenliikkeeseen ja edistyksellisiin.


Kaikesta on kuitenkin selvitty ja tällä hetkellä puolue on vahvasti mukana presidentti Lulan hallituksessa. Puolue paransi asemiaan parlamenttivaaleissa syksyllä 2006, jolloin edustajainhuoneeseen valittiin 13 PCdoB:n edustajaa (yhteensä 513 kansanedustajasta) ja yksi senaattori (yhteensä 81 senaatin paikasta).


Lulan hallituksen tukena on 8 puolueen koalitio, jolla on selkeä enemmistö parlamentissa. Kommunistisella puolueella on Lulan hallituksessa urheiluministerin salkku, jota hoitaa nuori Orlando Silva de Jesus Jr. Altamiro Borgesin mukaan urheiluministerin merkitys Brasilian kaltaisessa maassa on suuri ja tehtävällä on sosiaalinen ulottuvuutensa, sillä nuorten syrjäytymistä pystytään ehkäisemään panostamalla liikuntaan ja urheiluun.
Kansan luottamus vaatii edistysaskeleitaLulan presidenttikausi kestää vielä runsaat kaksi vuotta, vuoden 2010 loppuun, jolloin seuraavan vuoden alussa pidetään presidentinvaalit. Edistyksellisen politiikan jatkuminen riippuu hallituksen yhtenäisyydestä ja hallitusohjelman realisoitumisesta. Kansan luottamus ja tuki voidaan saavuttaa vain selkeillä edistysaskelilla.


Brasilialla on runsaasti ongelmia ratkaistavanaan. Maa on edelleen köyhä ja eriarvoisuus suurta. Lulan aikana sosiaalisektoria on vahvistettu, sosiaalisia ohjelmia on suunnattu äärimmäisen köyhyyden nujertamiseen. Brasilian runsaasta 190 miljoonasta asukkaasta kuitenkin noin neljännes eli 52 miljoonaa joutuu edelleen sinnittelemään 30 US$:lla kuukaudessa. Köyhyyden vähentämisen lisäksi Lulan hallitus on panostanut koulutukseen ja terveydenhoitoon. Kommunistisella puolueella on ollut merkittävä rooli hallituksen eri ohjelmien, kuten kansanterveysohjelman laatimisessa. Kansanterveyden haasteisiin kuuluu HIV-tartuntojen saaminen hallintaan ja vähenemään.


Borgesin mukaan Lulan hallituksen aikana Brasilian teollisuutta on kansallistettu uudelleen, toisin sanoen aiempien oikeistohallitusten kaudella privatisoituja yrityksiä on palautettu valtion haltuun. Lulan hallitus joutuu lisäämään ponnistuksiaan maan öljyteollisuuden vahvistamiseksi ja modernisoimiseksi, mikä vaatii vahvoja tutkimus- ja kehittämisinvestointeja, pitkälle ulottuvia teknologiaohjelmia ja kansainvälistä yhteistyötä.
Maareformi vielä keskenEdelleen hallituksen haasteena on maareformi. joka on pahasti keskeneräinen. Maan omistussuhteet ovat Latinalaisen Amerikan perinteiden mukaiset: 1 % maanomistajista eli latifundistat omistavat yli 60 % viljelysmaasta. Täysin maattomia on paljon ja osa heistä on organisoitunut maattomien MST-liikkeeksi. Maattomien liike on kuitenkin menettänyt dynaamisuuttaan, sillä kaupungit ja teollisuus imevät yhä enemmän maaseudun väkeä. Tällä hetkellä Brasilian maaseudulla asuu alle 20 % maan väestöstä.


Borges kertoi puolueellaan olevan maatalous- ja maareformiohjelman. Sen mukaan maanomistusoloja on kohennettava, mutta toisaalta on pyrittävä säilyttämään tasapaino oikeudenmukaisuuden, tuotannollisten ja ekologisten vaatimusten kesken.


– Maan pirstaloiminen saattaa aiheuttaa maatalouden tuottavuuden laskun eivätkä pientilat kykene kunnolla elättämään edes viljelijöitään. Ympäristöongelmatkin saattavat lisääntyä. Uusia omistusmuotoja ja viljelijöiden kooperaatiota voidaan tarkastella yhtenä innovaation mahdollisuutena muiden joukossa, pohdiskelee Altamiro Borges.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli