Budain tulitaukorikkomus

25.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Israel rikkoi viime viikon lauantaina räikeästi tulitaukoa Libanonissa, kun noin sata sen kommandosotilasta hyökkäsi Budain kylään lähellä Baalbekia Bekaan laaksossa itäisessä Libanonissa. Hyökkäys tapahtui kaukana Israelin miehitysjoukkojen Etelä-Libanonissa olevista asemista.


Asialla oli Israelin armeijan eliittiyksikkö Sayeret Matkal, joka on lähinnä verrattavissa USA:n Delta-joukkoihin ja on kuuluisa salaisista operaatioistaan.


Hyökkäys oli ensimmäinen täysimittainen 14. elokuuta alkaneen tulitauon rikkomus. Sekä Libanonin että YK:n johtajat tuomitsivat hyökkäyksen. Libanonin pääministeri Fouad Siniora kutsui lausunnossaan hyökkäystä YK:n tulitaukopäätöslauselman "räikeäksi rikkomiseksi", ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan ilmaisi syvän huolensa tulitaukorikkomuksesta.




Kyläläiset liittyivät taisteluun


Israelin ilmoitti hyökkäyksen tarkoitukseksi estää asetoimitukset Iranista ja Syyriasta Hizbollahin taistelijoille. Iran ja Syyria ovat jo aiemmin kiistäneet toimittavansa aseita Hizbollahille.


Israel iskujoukko ei siepannut mitään aseita eikä pystynyt esittämään mitään todisteita siitä, että asetoimitukset olisivat olleet yöllisen hyökkäyksen todellisena kohteena. Näyttää pikemminkin siltä, että kommandot yrittivät kidnapata korkea-arvoisen Hizbollahin johtajan, sheikki Mohammed Jazbeckin tarkoituksenaan vaihtaa hänet kahteen Hizbollahin heinäkuussa Libanonissa vangiksi ottamaan israelilaissotilaaseen. Viimeksi mainittuhan oli tekosyy Israelin kuukauden kestäneeseen hyökkäykseen Libanonia vastaan.


Libanonin lehdistön paikallisten silminnäkijöiden kertomuksiin perustuneiden uutisten mukaan israelilaiset kommandot laskeutuivat ilmahyökkäyksen suojaamina helikoptereilla Libanon-vuoren itäisille kukkuloille, pukeutuivat Libanonin armeijan univormuihin ja yrittivät salata henkilöllisyytensä puhumalla arabiaa, kun he ohittivat Hizbollahin tarkastuspisteet tiellä Baalbekiin.


Hyökkäysretki meni kuitenkin myttyyn. Hizbollahin taistelijat huomasivat israelilaisten juonen – kerrotun mukaan kommandojen puhuman arabian kielen palestiinalaiskorostuksen takia – ja avasivat tulen näitä kohti. Vain kymmenen Hiazbollahin sotilasta osallistui alun perin välikohtaukseen, mutta noin 300 paikallista kyläläistä tarttui aseisiin ja liittyi taisteluun pakottaen israelilaiset vetäytymään.


Nämä perääntyivät sotilasajoneuvoineen seuraavalle tarkastuspisteelle, missä Hizbollahin taistelijat järjestivät heille väijytyksen ja pakottivat heidät pakenemaan tupakkapelloille. Apache-helikopterit tulittivat ylhäältä, kun suuremmat kopterit evakuoivat miehet ja heidän ajoneuvonsa.


Iskujoukon komentaja, everstiluutnantti Emanuel Morano sai surmansa ja toinen upseeri sekä yksi sotilas haavoittuivat.




"Lähes kaikki paikallisia miehiä"


Yhdysvaltalaiselle lehdistölle puhuneet kyläläiset sanoivat, että hyökkäys oli täydellinen epäonnistuminen.


Israelin armeijan tiedottaja vahvisti sekä hyökkäyksen että tappiot lisäten, että israelilaiset sotilaskoneet olivat osallistuneet taisteluun tarjoten ilmasuojaa, kun ansaan joutuneet kommandot pelastettiin. Koneet tuhosivat yhden sillan estääkseen Hizbollahin vahvistuksia liittymästä taisteluun.


Hyökkäys Budaihin on tavallaan koko sodan vertauskuva: Israelin ylimielisyys ja sotilaallinen ilmaherruus vastaan Hizbollahin taistelijoiden ja paikallisten asukkaiden ankara vastarinta. Jopa kaikkein Israel-myönteisimmän yhdysvaltalaisen median on ollut pakko tunnustaa Hizbollahin vankka joukkoperusta. Esimerkiksi viime perjantain New York Times kirjoitti seuraavasti:


"Hizbollahin sissit, jotka tunnetaan Libanonissa "vastarintana", ovat operoineet etelässä vuosia. He ovat lähes kaikki paikallisia miehiä, jotka ovat Israelin vuoden 1982 invaasiosta alkaneen 18-vuotisen miehityksen karaisemia. Tuona aikana he elivät ja työskentelivät kotikylissään rakentaen huolellista sosiaalipalveluverkostoa ja laajoja maanalaisia linnoituksia ja uudenaikaisen aseistuksen kätköpaikkoja, jotka tyrmistyttivät Israelia kuukauden mittaisessa katkerassa taistelussa. "Kukaan ei tiennyt, että heillä oli näitä vehkeitä, ei armeija, ei tiedustelu", sanoi yhtä lailla hämmästynyt Libanonin armeijan kenraali, joka halusi puhua nimettömänä."


Sodan tulos on ollut strateginen katastrofi sekä Israelille että Bushin hallinnolle. Budain välikohtaus osaltaan kertoo, miksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli