Budjetti jäi Soinin varjoon

21.09.2018 - 15:30
(updated: 28.09.2018 - 15:19)
Katolinen kirkko sai arvostelua Dublinin mielenosoituksessa Savita Halappanavarin kuoleman jälkeen. Kuva: Flickr

Juha Sipilän viimeinen budjettiesitys käsiteltiin eduskunnassa. Kova leikkauslinja saa jatkua loppuun asti ja työväkeä kyykytetään niin kauan kuin pystytään. Tämä linja ei aiheuttanut rakoja hallituksen yhtenäisyyteen, mutta ulkoministeri Timo Soinin esiintyminen rikkoi porvarihallituksen sisäistä yhtenäisyyttä.

Valtiovarainmininisteri Petteri Orpo puolusti esitystään eduskunnassa vedoten hallituksen linjaan, joka kieltämättä jatkui johdonmukaisena. Hallitus keventää myös vuoden 2019 budjetissa pääomien ja omaisuuden verotusta. Tehtyjä leikkauksia ei peruta tai lievennetä, vaikka esimerkiksi koulutusbudjettiin tehtiin satojen miljoonien eurojen leikkausten jälkeen kosmeettinen kymmenien miljoonien palautus.

Indeksileikkaukset purevat 2019 niin pienimpiin tukiin kuin kuntien valtiomosuuksiin. Tämä heikentää kaikkein pienituloisten asemaa. Myös kulutukseen ja asumiseen kohdistuvien verojen nostaminen iskee juuri heihin.

Kolme kokoomuksen naiskansanedustajaa jätti osallistumatta luottamusäänestykseen, vaikka he istuivatkin salissa.

Aborttikysymys kuohutti

Tämän viikon poliittiseksi puheenaiheeksi ei noussut leikkausbudjetti vaan Timo Soinin toiminta ulkoministerinä. SDP:n Maarit Feldt-Rannan esittämä epäluottamusäänestys aiheutti hallituksen sisälle yllättävää kuohuntaa. Vaikka eduskunta lopulta antoi Soinille tukensa 101 edustajan voimin, hajosivat kokoomuksen rivit enemmän kuin moni ennakkoon odotti.

Kolme kokoomuksen naiskansanedustajaa jätti osallistumatta luottamusäänestykseen, vaikka he istuivatkin salissa. Etukäteen sinisten puheenjohtaja Sampo Terho uhkaili hallituksen hajottamisella tällaisten irtiottojen nojalla, mutta hänkin vaikutti lopulta tyytyväiseltä tulokseen. Soinin jääräpäisyys aborttikysymyksessä johti nyt kuitenkin hallituksen yhtenäisyyden rakoilemiseen, mikä ei taatusti helpota tilannetta eduskuntavaalien alla.

 

Irtisanomisperusteista taistellaan

Budjetin osalta suuria yhteenottoja ei eduskunnassa nähty, mutta sen ulkopuolella kamppailu duunareiden kyykytystä vastaan voimistuu. Tällä hetkellä myös ay-liike on liikekannalla hallituksen linjaa vastaan. Irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 hengen yrityksissä vaikeuttaisi merkittävästi se työntekijöiden asemaa.

Ylityökiellosta päätti viimeksi PAU. Kuljetusalalla ylityökielto on jo voimassa ja PAU:n osalta sitä aletaan soveltaa 24.9. alkaen. Super ja Tehy liittyvät ylityökieltorintamaan 26.9. alkaen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.