Budjetti: sanat ja teot

29.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/2006.

Samaan aikaan kun poliitikot jo virittelivät vaalitäkyjään äänestäjille, eduskunnassa hyväksyttiin Vanhasen–Heinäluoman hallituksen budjettiesitys. Sopivasti joulutohinan varjossa. Esitykseen tehtiin vain pieniä viilauksia.


Samaan aikaan kun esimerkiksi köyhillä on taas olevinaan paljon ystäviä, budjettia hyväksyttäessä viitattiin kintaalla pahimmille köyhyysongelmille: työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden alhaiseen perusturvaan ei tehty mitään korjauksia.


Budjetilla olisi voitu korjata lisääntynyttä eriarvoisuutta ja vääristynyttä tulonjakoa esimerkiksi kiristämällä rikkauden verotusta. Mitään tällaista ei tehty, tehtiin päinvastoin.


Budjetissa jatketaan myös taas kerran kuntien rahoituspohjan heikentämistä leikkaamalla kuntien indeksitarkistuksia, yleisiä valtionosuuksia ja harkinnanvaraisia avustuksia. Näin kuntia piiskataan kunta- ja palvelurakennehankkeen ja kuntaliitosten kannalle.


Nämä vain muutamina esimerkkeinä.


Tämän vaalikauden oppositiossa olleet entiset hallituspuolueet noukkivat budjettikäsittelyssä pisteitä tekemällä teatterinomaisesti muutamia korjausesityksiä. Aiemmalla toiminnallaan Lipposen hallituksissa, nykylinjallaan kunnalliselimissä ja kuprun tukemisellaan ne ovat kuitenkin osavastuussa uusliberalistisesta politiikasta.


Älkää katsoko heidän suutaan vaan heidän käsiään – tämä vanha viisaus on kullanarvoinen vaalien lähestyessä. Jako uusiksi – punainen viiva – SKP.(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli