Edelleen ei ydinvoimaa
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vie puolueensa ulos hallituksesta. Syynä on hallituksen torstainen päätös viedä eteenpäin Fennovoiman ydinvoimahanketta. Niinistö vetoaa hallitusohjelmaan, jossa hallitus lupaa panostaa kotimaisiin uusiutuviin energiamuotoihin ja energiatehokkuuteen lisäydinvoiman sijasta.
Niinistön väitteet Financial Times -lehdessä siitä, että ydinvoimahanke kertoisi ”suomettumisesta”, on naurettava. Tilanteessa, missä Suomen ulkopoliittinen johto on hirttänyt linjansa EU:n Venäjä-pakotteisiin ja flirttailee entistä tiiviimmin sotaliitto Naton kanssa, energiayhteistyö Venäjän kanssa tuskin on merkki ”suomettumisesta”. On eri asia, että Suomi ei kaipaa lisää ydinvoimaa – rakensipa sitä sitten ranskalainen Areva, venäläinen Rosatom tai joku suomalainen toimija.
Hallitukset ovat viime vuodet ajaneet politiikkaa, jonka päätavoitteena on turvata edullista energiaa suurteollisuudelle. Markkinaehtoisen politiikan seurauksena kuluttajat joutuvat maksamaan yhä enemmän asumisesta, liikenteestä ja energiasta, vaikka he yrittävät sitä säästää. Sen sijaan energiayhtiöiden voitot paisuvat.
SKP on vaatinut energiapolitiikan suunnan muuttamista. Lisäämällä energiatehokkuutta ja kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta voidaan tuottaa sähköä edullisemmin kuin ydinvoiman lisärakentamisella. Samalla kun tällainen linja vähentäisi kasvihuonepäästöjä, se loisi perustaa uuden energiateknologian viennille ja sen tuomalle työllisyydelle.
Arevan Olkiluoto 3 –reaktorin rakentaminen on ollut todellinen murheenkryyni. Alun perin laitoksen piti valmistua vuonna 2009, mutta rakennustöitä jatketaan arviolta vuoden 2016 puoleen väliin. Lupaukset työllisyydestä eivät ole toteutuneet. Urakat ovat menneet valtaosin ulkomaisille yrityksille, jotka polkevat häikäilemättömästi työehtoja. Miljardien investoiminen ydinvoimalan rakentamiseen on toisaalta vähentänyt panostusta uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen.
SKP vastustaa lisäydinvoiman rakentamista. Suomesta ei saa tehdä ydinvoimateollisuuden siirtomaata, jossa aletaan tuottaa ydinsähköä Euroopan markkinoille, avataan uraanikaivoksia ja jonne aletaan varastoida ydinjätteitä eri puolilta maailmaa.
Mikäli vihreät jättävät hallituksen, jää neljän puolueen koalitiolle niukin mahdollinen enemmistö eduskuntaan – 101 kansanedustajaa. Ylen Aamutelevisiossa oppositiojohtajat Paavo Arhinmäki, Timo Soini ja Juha Sipilä väläyttelivät jopa eduskuntavaalien aikaistamista hallitussotkun vuoksi.
Joka tapauksessa eduskuntavaalit ovat tulossa, ja SKP:n on syytä laittaa vaalityössä uutta vaihdetta silmään. Politiikassa on monia kysymyksiä – ei vähimpänä sote- ja kuntauudistus – joissa vaihtoehtoinen linja löytyy nykyisen eduskunnan ulkopuolelta. Kommunistien kantoja, aloitteita ja puheenvuoroja kaivataan taas enemmän kuin koskaan.
Tärkeä tapahtuma on Vanhalla lauantaina 27. syyskuuta järjestettävä Vastavirta-festivaali sekä sitä seuraavan päivän paikallispolitiikan seminaari. Tänään ilmestyvän paperi-Tiedonantajan keskilehdellä julkaistaan festivaalin ohjelma. Nappaa se mukaasi ja tule rakentamaan vasemmistolaista vaihtoehtoa Vanhalle Helsinkiin!
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.