Eduskuntavasemmisto siunasi hävittäjähankinnan

18.12.2020 - 12:15
(updated: 19.12.2020 - 11:44)

Eduskunta antoi hallitukselle valtuudet HX-hävittäjähankintaan 17. joulukuuta. Melkoinen joululahja Suomen kansalle, joka ei mielipidemittausten mukaan edes halua hävittäjiä. Hallituksella on nyt budjetissa valtuudet ostaa taisteluhävittäjät.

Hallituksen esitys hyväksyttiin äänin 53-2 ja poissa oli 144 kansanedustajaa. Ilmeisesti kymmenen miljardia ja siihen päälle vähintään tuplamäärä elinkaarikustannuksia ei ole tarpeeksi iso asia vaivautua paikan päälle saliin.

Valtuudet hävittäjähankintaan hyväksyivät myös vasemmistoliitto ja SDP muiden puolueiden mukana. Valtuuksia vastaan äänesti ainoastaan kaksi kansanedustajaa, vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi. Ryhmäkuri hiljensi kriitikot demareissa ja koko oikeisto nyt on tietysti lobattu hävittäjäkauppiaiden toimesta jo vuosikausia sitten. Vasemmistoliiton takki kääntyi kahta edustajaa lukuunottamatta. Vielä ennen eduskuntavaaleja se vastusti hankinnan ”avointa piikkiä” ja vaati ainakin pienempää hintaa.

Päätös ei aseta hävittäjien hinnalle edes kattoa.

Päätös sen sijaan ei aseta hävittäjien hinnalle edes kattoa. Nyt hyväksytty 9,4 miljardin tilausvaltuus voidaan budjettikirjauksen mukaan ylittää kustannustason muutosten perusteella ja hankintasopimuksen jälkeen tehtävien muiden sopimusten, kuten ase- ja varaosahankintojen johdosta. Eduskuntakeskustelussa arviot hävittäjähankkeen niin sanotuista elinkaarikustannuksista vaihtelivat runsaasta 20 miljardista yli 30 miljardiin euroon. Sosiaalisessa mediassa päätökselle ehdotettiin oikeutetusti titteliä ”vuoden tuhoisin ilmastoteko”.

Hävittäjähankintojen myötä Suomi nousisi roimasti ylöspäin sotabudjetin kokoa mittaavalla kansainvälisellä listalla. Tällaista politiikkaa ei voi sanoa vasemmistolaiseksi millään tasolla. Ehkä siitä johtuukin, että Kansan Uutiset ei uutisoinut hävittäjähankinnan siunaamisesta verkkosivuillaan? Sen sijaan Tiedonantaja kertoi asiasta heti päätöksen ollessa selvä.

Vai onko kyseessä puoluetukien kautta tukea saavan lehden resurssipula, jonka seurauksena ihan kaikesta vähäpätöisestä ei voida raportoida? Aiheeseen liittyen haluankin kiittää kaikkia Tiedonantajan ystäviä, jotka laittoivat uudenvuoden tervehdyksen joulukuun numeroon. Teidän avullanne on mahdollista tehdä myös nopeaa uutisointia verkkoon aiheista, joista muut mediat vaikenevat.

 

Aitoa vastustusta löytyy

Päätöksen jälkeen voidaan todeta oikeutetusti, että suurin osa hävittäjähankintaa vastustavista löytyy eduskunnan ulkopuolisesta vasemmistosta. Suomen kommunistinen puolue on vastustanut hankintaa ja asemäärärahojen lisäämistä jo pitkään. Sotavarustelun sijaan Suomen tulee tehdä rauhanpolitiikkaa, joka pohjautuu yhteistyöhön ja dialogiin. Lisäksi kymmenille miljardeille on nyt todellistakin käyttöä esimerkiksi korona- ja ympäristökriisien hoitamisessa, eriarvoisuuden vähentämisessä ja kuntien lähipalvelujen parantamisessa.

Me kommunistit vastustamme edelleen tätä sotaisaa kauppaa.

Muitakin surkeita joululahjoja jaeltiin eduskunnasta kansalle 17. joulukuuta. Hävittäjäkaupan hyväksymisen lisäksi hallitus päättii eläkeputken lopettamisesta vastoin suomalaisten enemmistön kantaa. Yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien työttömyysturvan heikentämistä esiteltiin "tasapainoisena ratkaisuna" ja "työpaikkojen lisääntymisenä". Päivän päätteeksi hallitus esitti eduskunnalle vielä Ylen verkkosisältöjen rajoittamista yksityisten mediatalojen hyväksi.

Ei tarvitse ihmetellä, jos vasemmiston kannatusluvut laskevat. Toki hävittäjähankinnan tapauksessa järjen ääntä ei odotetusti kuulu myöskään oikeistosta. Toivotankin siis hävittäjämyönteiseen vasemmistoon pettyneet tervetulleeksi SKP:hen! Täällä meillä hävittäjien hankintaa on vastustettu pitkäjänteisesti, johdonmukaisesti ja varsinkin aidosti. Me kommunistit vastustamme edelleen tätä sotaisaa kauppaa.

 

Tiedonantaja julkaisee 28. joulukuuta ilmestyvässä numerossa runsaasti lisätietoa hävittäjähankinnasta. Tilaa lehti, ja saat joulukuun numeron digiversion ja seuraavat paperilla ja/tai diginä.

 

Lisätietoja hävittäjähankinnasta Tiedonantajan verkkosivuilla

Syyt hävittäjähankintojen takana

Eduskunta antoi valtuuden HX-hankintaan

Yli 200 tutkijaa, taiteilijaa ja kansalaistoimijaa vetoaa: Aikalisä ja uusi harkinta hävittäjähankkeessa

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.