Ehdotus soten valinnanvapauslaiksi on hylättävä

31.03.2017 - 11:30

Valinnanvapausmallissa palveluja järjestäisivät yhtiöt, joiden toimintaa ohjaa se, missä on eniten maksukykyisiä asiakkaita.

Suomen kommunistinen puolue sanoo uuden valinnanvapausmallin osoittavan poikkeuksellisen huonoa poliittista kulttuuria. Kunnilta on pyydetty lausuntoa täysin keskeneräiseen ja vaikutusarvioissa esitetyt riskit sivuuttavaan esitykseen, joka on ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. SKP on antanut oman kriittisen lausuntonsa esitykseen, jossa puolue esittää koko valinnanvapauslain hylkäämistä.

Ehdotetussa laissa ei ole kyse ihmisten valinnanvapaudesta, vaan yhtiöiden vapaudesta tehdä voittoa verovaroin ja ihmisten perusoikeuksien kustannuksella. Luonnos ei ota huomioon sen vaikutusarviossa esitettyjä riskejä.

Valinnanvapausmallissa palveluja järjestävät yhtiöt, joiden toimintaa eivät ohjaa asukkaiden tarpeet vaan se, missä on eniten maksukykyisiä asiakkaita.

Sote-uudistuksen tavoitteet ovat kääntyneet valinnanvapausesityksessä nurinperin. Yhdenvertaisuuden, sujuvuuden ja perustason palvelujen parantamisen sijasta esitys korostaa yhtiöittämistä, markkinoistamista, keskittämistä ja yksityistämistä. Ihmisten terveys ja hyvinvointi on alistettu yritysten ja pääomasijoittajien voitontavoittelulle.

Pohjoismainen hyvinvointimalli on perustunut siihen, että jokaisella on oikeus pääosin julkisesti tuotettuihin peruspalveluihin ja myös oikeus osallistua niitä koskevaan päätöksentekoon. Valinnanvapausmallissa palveluja järjestävät yhtiöt, joiden toimintaa eivät ohjaa asukkaiden tarpeet vaan se, missä on eniten maksukykyisiä asiakkaita.

Kuntavaalien kampanjointi on täydessä vauhdissa ja SKP:n paikallispoliittiset vaatimukset ovat täysin yhteneväisiä lausunnon kanssa. Ehdokkaat ympäri maan vaativat peruspalveluiden säilyttämistä kunnissa ja lähellä sekä osallistuvan demokratian lisäämistä vallankeskittämisen sijaan. SKP:n mielestä aitoa vapautta asukkaille saavutetaan yhdessä omistetuilla, maksuttomilla tai kohtuuhintaisilla peruspalveluilla. Esitetyssä valinnanvapauslaissa rahoitusmalli tarkoittaisi julkisten palvelujen menojen karsimista samalla, kun osa niukkenevasta rahoituksesta siirtyisi yksityisille yrityksille.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.