Ei enää sotaa

26.10.2020 - 12:45
(updated: 28.10.2020 - 15:15)
YK:n päivän tapahtuma alkoi perinteisellä rauhanmarssilla Kemissä 24.10.2020. Kuva Tapio Siirilä

YK:n päivänä 24.10. Lapin Rauhanpuolustajien Kemissä järjestämän tilaisuuden tunnuksena oli Ne, jotka eivät tunne menneisyyttä, ovat tuomitut toistamaan virheet.

Päivän tapahtuma alkoi perinteisellä rauhanmarssilla ja jatkui sisätiloissa Kemin Kulttuurikeskuksessa.

Ahti Matinlassi näki nuorena poikana Lapin sotaa syksyllä 1944 Simossa ja Kemissä ja Eino Koivunen Torniossa. Kumpikin käsitteli omissa puheenvuoroissaan omien kokemustensa lisäksi laajemminkin syitä, jotka aikoinaan johtivat Suomen sotaan natsi-Saksan liittolaisena. Puhuttiin myös nykyisen tilanteen huolestuttavuudesta, kun Venäjä esitetään taas pahan valtakuntana ja isäntämaasopimuksella Suomi avataan Naton sotajoukoille.

 

Ei rauhaa aseilla uhkaamalla

Sotien järjettömyys tuli hyvin ilmi Kemin historiallisen museon kuvaesityksessä, jossa käsiteltiin pois ajettujen saksalaisten ennen lähtöään aiheuttamia tuhoja Kemissä.

Mielenkiintoinen oli myös Heikki Puolamaan kertomus toiminnasta YK:n rauhanturvajoukoissa Kyproksella vuonna 1974, jolloin Turkki miehitti saaren pohjoisosan. Silloin rauhaa ei yritetty turvata aseilla uhkaamalla, vaan vähentämällä jännitystä osapuolten välillä. Kumpikin osapuoli tiesi, että vaikka suomalaiset kantoivat rynnäkkökivääreitä, lippaissa ei ollut patruunoita. Se auttoi luottamuksellisten suhteiden luomisessa kumpaankin osapuoleen ja oli omiaan lieventämään jännittynyttä ilmapiiriä.

Kemi kulttuurikeskus 24.10.2020Kemin Kulttuurikeskuksessa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja YK:n päivänä 24.10.2020 Kuva Tapio Siirilä

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.