Elinkeinoelämän palkka-ankkurit ylös!
Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii Elinkeinoelämän keskusliiton heittämät palkka-ankkurit ylös. Teknologiateollisuuden puolen prosentin palkankorotukset eivät PAMin mielestä voi sitoa palvelualojen neuvotteluja. Jos kerran työehtosopimuksista neuvotellaan liittokohtaisesti, on palkankorotukset voitava sopia kullekin alalla erikseen.
PAMin Häme-Pirkanmaan aluepäällikön Niina Koivuniemen mukaan EK:lla on tällä hetkellä liikaa valtaa. Se haluaa linjauksillaan voimakkaasti vaikuttaa liittokohtaisiin neuvotteluihin.
– Tarvitaan yleislakko, jos EK:n jääräpäisesti ajama linja jatkuu vielä kevään tes-neuvotteluissa, sanoo Koivuniemi.
Valmiutta kamppailuun löytyy
PAM järjesti tiistaina Tampereella kansankokouksen, jossa jaettiin työpaikkatason kokemuksia ja valmisteltiin väkeä alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin. Niina Koivuniemi kertoo, että tunnelma liitossa on hyvä ja taistelutahtoa löytyy.
Ammattiliitto väläytti viime viikolla laajoja tukilakkoja, kun rinnetyöntekijöiden osalta neuvottelu työehdoista ja palkkauksesta takkuili. Alalla päästiin kuitenkin sopimukseen viime viikon lopulla, eikä tukilakkoja tarvittu.
Niina Koivuniemen mukaan sopimuksen synty vaati liitolta tiukkaa linjaa ja joukkovoiman käyttöä. Rinnetyöntekijöiden kamppailema palkankorotus, joka sisältää työntekijöille kertakorvauksena 50-120 euroa ennen joulua sekä ensi vuonna 0,7 prosentin yleiskorotuksen, on selvästi parempi kuin työnantajapuolen alunperin ehdottama 0,5 prosenttiin ankkuroitu linja.
– Työpaikoilla on edelleen valmiutta taistella kaikkien alojen kohtuullisten palkankorotusten saamiseksi, sanoo Koivuniemi.
Työvoimakustannuksia juntataan alas
PAM laati kokouksessaan myös koko SAK:lle yhteisen tavoitteen loma-aikojen pidentämisestä. Tavoitteen mukaan työntekijälle kertyisi työuran myötä pitempiä lomia. Tarkoituksena on parantaa muun muassa työssä jaksamista.
– Mikäli työntekijälle kertyisi vaikkapa 20 työvuoden jälkeen pari viikkoa lisää lomaa, siitä olisi kaikille etua eikä siitä tulisi suuria kustannuksia, sanoo Niina Koivuniemi. Hän epäilee silti, ettei työnantajapuolella ole halua kuunnella työntekijöiden rakentaviakaan ehdotuksia.
Tällä hetkellä EK patistaa vakavaraisia ja kannattaviakin firmoja alentamaan työvoimakustannuksiaan. Työnantajat väittävät laman varjolla, ettei kohtuullistakaan palkkaa ole varaa maksaa.
Koivuniemi manaa, miten työnantajan nihkeys viivyttää palkkaneuvotteluja esimerkiksi yhteyskeskus- ja puhelinpalvelualoilla, joiden sopimus päättyi jo syyskuun lopulla. Alat kasvavat ja kehittyvät siihen malliin, että palkankorotusvaraa on enemmän kuin EK:n vaatima puoli prosenttia.
Kuvaava on, että yhteyskeskusalalla sekä työntekijä- että työnantajaosapuoli olisivat valmiita tes-ratkaisuun, mutta vastaan haraa kattojärjestö EK, joka kieltäytyy toisaalta keskitetystä tuposta mutta toisaalta painostaa kulisseissa työnantajaliittoja palkkamalttilinjalle.
Palkkaratkaisut kadulle?
Niina Koivuniemen mukaan EK:n linjaa koetellaan keväällä, kun joukko suuria ja kehittyviä palvelualoja aloittaa tes-neuvottelut. Mikäli porvarihallitus ja elinkeinoelämä jatkavat työllisyydestä ja työntekijöiden ostovoimasta piittaamatonta linjaa, on Koivuniemen mielestä harkittava vaikka yleislakkoa.
– Pakottaako elinkeinoelämä Suomenkin Ranskan malliin, jossa ratkaisuja haetaan katujen kautta? pohtii Niina Koivunen.
MARKO KORVELA