Elokapina: EU-parlamentin CAP-uudistus täysin riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta

17.11.2020 - 12:30
(updated: 20.11.2020 - 14:02)
Elokapina muistutti joensuulaisia ilmastokriisistä kauppakeskus Iso Myyssä huhtikuussa 2019 kuvitteellisesti “kuolemalla” kriisin seurauksena. Kuva Martti Vaskonen

Elokapina järjestää keskiviikkona 18.11. rauhanomaisen mielenosoituksen EU:n yhteisestä maataloustukipolitiikasta, CAPista (Common Agricultural Policy). CAP ohjaa maatalouspolitiikkaa EUn jäsenmaissa ilmastotekojen kannalta kriittiset seuraavat seitsemän vuotta.

Elokapina, kuten myös nuorten ilmastoliike Fridays for Future ja lukuisat muut ympäristöliikkeet, katsoo, että EU-parlamentin lokakuussa ehdottama CAP-uudistus vuosille 2021-2027 on täysin riittämätön ilmaston ja ympäristön kannalta, ja tulee toteutuessaan vesittämään Pariisin ilmastosopimuksen. CAP-reformi on räikeässä ristiriidassa myös EU:n ilmastohätätilajulistuksen ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman kanssa. Elokapina näkee, että uusi CAP tekee nämä jo valmiiksi liian löysät ilmastotavoitteet lähes mahdottomiksi saavuttaa.

Suomen on otettava CAP uudelleentarkasteluun.

– CAP ei tällaisenaan myöskään pysäytä globaalia ruokaturvaa uhkaavaa maatalousperäistä biodiversiteettikatoa, tai merkittävästi vähennä maatalousperäisiä ravinnevalumia vesistöihin. Nykyisellään se pikemminkin tuhoaa mahdollisuuden toimia tehokkaasti yhdessä mantereenlaajuisesti jaetussa ilmasto- ja ympäristökriisissä, johon ei ole kansallisen tason ratkaisua. Jopa uudistuksesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans pitää uudistuksen nykytilaa ala-arvoisena, sanotaan Elokapinasta.

Elokapina vaatii, että Suomen on otettava CAP uudelleentarkasteluun, ja tehtävä omasta kansallisen tason CAP-strategiastaan ja tukipolitiikasta paljon kunnianhimoisempaa.

Mielenosoitus katkaisee liikenteen Maa- ja metsätalousministeriön maatalousosaston edessä osoitteessa Mariankatu 9, Helsinki, ja alkaa klo 8:50. Mielenosoitus ja liikenteen katkaisu tapahtuvat yhteistyössä Helsingin poliisin kanssa.

Suomi on parhaillaan maa- ja metsätalousministeriön johdolla laatimassa omaa kansallista CAP-suunnitelmaansa, jonka se lähettää ensi vuoden puolella Euroopan komissiolle. Ministeriö pitää huomenna klo 9-11.15 CAP-uudistuksen valmistelua koskevan webinaarin, jossa ministeri Jari Leppä ja virkamiesjohto esittelee uudistusta. Elokapina vaatii, että Suomen maa- ja metsätalousministeriö kertoo nyt totuuden EU:n uuden CAP-reformin ilmasto- ja ympäristövaikutuksista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.