Elvi Sinervon runot kokoelmaksi juhlavuoden kunniaksi

04.05.2012 - 17:09
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Elvi Sinervo (1912-1986) on suomalaisen runon mestareita. Sinervon syntymästä tulee toukokuussa kuluneeksi sata vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi Kustannusyhtiö TA-Tieto julkaisee Sinervon kootut runot vuosilta 1931-1956.

Runokokoelman julkistutilaisuudessa 7. toukokuuta Helsingin Maanantaiklubilla (Haapaniemenkatu 3.5) on luvassa mielenkiintoinen keskustelu, kun Sinervon tytär Liisa Ryömä ja runokokoelmaan jälkisanat kirjoittanut Peter von Bagh kertovat Sinervosta. Runoihin sävellettyjä lauluja esittävät Minja Koski sekä Kaj Chydenius.

Tilaisuus alkaa klo 19 ja sinne on vapaa pääsy.

Yhteiskunnallista liikettä ja taistelua

Elvi Sinervon runoissa ihmisyys ja elämisen halu yhdistyvät Suomen ja maailman tapahtumien "rautaiseen virtaan". Hän kertoo ihmisistä ja heidän valinnoistaan osana yhteiskunnallista liikettä ja taistelua. Samalla Sinervo kuvaa herkästi lapsuutta, naisia, vanhenemista, rakkautta ja luontoa.

Sinervon tunnetuimpia runoja lienevät jatkosodan aikana vankeudessa kirjoitettu Natalia sekä Kemin 1949 veritorstain innoittamat Lintu mustasiipi lennä ja Sinä tiedät luokkasi lain. Tekstit muistetaan parhaiten juuri Kaj Chydeniuksen sävellyksinä, joita 60-70-luvun poliittinen laululiike nosti laajempaan tietoisuuteen. Nyt näitä lauluja on mahdollista kuulla itse säveltäjämestarin säestämänä Milenkassa maanantaina.

Runokokoelman jälkisanat kirjoittanut Peter von Bagh toteaa tekstissään, että monet Sinervon runot ovat suoria vastauksia syntymäaikansa yhteiskunnallisiin ja poliittisiin tapahtumiin.

Työläisperheen tytär

Elvi Sinervo syntyi helsinkiläiseen työläisperheeseen 4. toukokuuta 1912. 1930-luvulla Sinervo toimi Akateemisessa Sosialistiseurassa ja avusti Soihtu-lehteä ja Kirjallisuuslehteä sekä sosialidemokraattisten nuorten Työläisnuorisoa. Hän oli mukana perustamassa taiteilija-kirjallisuusryhmä Kiilaa vuonna 1936. Sinervon esikoisteos, Runo Söörnäisistä -novellikokoelma ilmestyi 1937.

Talvi- ja jatkosodan aikana Sinervo vietti monen muun radikaalivasemmistoaktiivin lailla vuosia kiven sisässä. Sotien jälkeen hän toimi aktiivisesti muun muassa Suomen kommunistisessa puolueessa ja Rauhanpuolustajissa.

Kokoelmaan on sisällytetty myös Sinervon pitämä puhe Mäntsälän kunnankirjaston kulttuurijuhlassa. Kirjoittajan vastuusta -teksti julkaistiin ensimmäisen kerran Nuoren Voiman Liiton Kerho 33:ssa vuonna 1948. Siinä Sinervo pohtii muun muassa sosialistikirjailijan roolia propagandan ja taiteen välisen ristiriidan välittäjänä.

– Sanoisin, että lyriikkani on laadultaan jaloa dilentantismia, kommentoi Sinervo itse tuotantoaan elokuussa 1977 antamassaan haastattelussa.

Myös suomentajana kunnostautunut Sinervo palkittiin muun muassa Mikael Agricola -palkinnolla sekä Eino Leinon palkinnolla. Hän kuoli 28. elokuuta 1986.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.