Etelä-Afrikan kommunistit: ANC takaisin vasemmalle

03.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 36 / 3.10.2008

Etelä-Afrikan kommunistinen puolue SACP piti viime viikon lopulla kansallisen politiikkaa käsitelleen konferenssin. Sitä edelsi Etelä-Afrikan politiikan sekava vaihe, jolloin Afrikan kansalliskongressi ANC painosti Thabo Mbekin eroamaan maan presidentin paikalta.


Mbekin ero seurasi Pietermaritzburgin ylioikeuden päätöstä, jonka mukaan hän oli sekaantunut oikeusjärjestelmän poliittiseen manipulointiin ANC:n nykyistä puheenjohtajaa ja maan entistä varapresidenttiä Jacob Zumaa koskeneen seitsenvuotisen tutkinnan yhteydessä.
Mbeki rikkoi ANC:n päätöksiäMbekin katsotaan laajasti edustavan uusliberalistista ajattelua ANC:ssä. Liikkeen vasemmisto puolestaan tukee laajasti Zumaa. SACP ja Etelä-Afrikan ammattiliittojen kongressi COSATU tukevat Zuman ehdokkuutta maan presidentiksi ensi vuoden vaaleissa. SACP ja COSATU ovat ANC:n kumppaneita voimaryhmittymässä Parlamentti valitsi ANC:n Kgalema Motlanthen virkaatekeväksi presidentiksi Mbekin tilalle.


ANC piti oman politiikkakonferenssinsa viime vuoden lopulla Polokwanessa maan pohjoisosassa. Tämä kokous hyväksyi maalle uuden poliittisen ja sosiaalisen uudistusohjelman, joka eroaa jyrkästi Mbekin hallituksen noudattamasta uusliberalistisesta politiikasta.


Vaikka ANC syrjäytti Mbekin Pietermaritzburgin oikeusistuimen päätöksen jälkeen, ANC on korostanut, että presidentin syrjäyttämispäätös tehtiin hänen laajemman ansioluettelonsa valossa. Mbekin aikana Etelä-Afrikka on kokenut pahenevaa köyhyyttä samaa aikaan kun pieni musta keskiluokka on rikastunut. Presidentti oli myös selvästi jättänyt huomiotta ANC:n hyväksymät politiikan muutokset, jotka näin jäivät toteuttamatta.
Tähtäimessä radikaalivoimien syrjättäminenRandburgissa pidetyssä SACP:n politiikkakonferenssissa puolueen pääsihteeri Blade Nzimande huomautti, että SACP oli kehottanut Mbekin syrjäyttämiseen jo tämän vuoden toukokuussa.


"Me muistutimme itseämme tästä tosiasiasta, emme vaatiaksemme yksinoikeutta tähän suhteellisen drastiseen askeleeseen, vaan nimetäksemme selvästi ne syyt, miksi SACP alun alkaen teki kehotuksen."


Nzimande sanoi, että SACP:n analyysi maan vuoden 1994 jälkeisestä siirtymäkaudesta osoittaa, että huolimatta tärkeistä edistysaskeleista monopolipääoma maassa "on onnistunut suhteellisen hegemoniansa puolustamisessa apartheidin jälkeisen valtion ja yhteiskunnan yleisen suuntauksen osalta.


Nzimande sanoi, että tämä hegemonia oli osaksi mahdollinen presidenttiä ympäröineen johtokollektiivin ansiosta. Tämä johtokollektiivi pyrki ajamaan uusliberalistista ohjelmaa, joka vaati SACP:n ja COSATUn marginalisointia, ANC:n toiminnan halvauttamista, kansanjoukkojen taistelun tukahduttamista ja läheisen liiton muodostamista monopolipääoman, korkeimman valtiojohdon ja esiin työntyvän mustan pääomaryhmittymän kesken. ...MARK WALLER


Kirjoittaja on Tiedonantajan Etelä-Afrikan-kirjeenvaihtaja.Käännös: ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli