Euroopan keskuspankki saarrettiin Frankfurtissa - Tukea Suomesta

03.06.2013 - 13:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Blockupy Frankfurt - vastarintaa eurokriisin keskuksessa. / Blockupy Europe |

Perjantaina yli 3000 mielenosoittajaa saartoi Euroopan keskuspankin EKP:n rakennuksen Saksan Frankfurtissa osana Blockupy Frankfurt -toimintapäivää. Lisäksi sadat mielenosoittajat tukkivat Frankfurtin lentokentän terminaalin ja järjestivät tanssivan mielenosoituksen Zeil-ostoskadulla.

Mielenosoituksilla haluttiin kiinnittää huomiota EKP:n, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n muodostaman Troikan eurokriisin varjolla toteuttaman autoritäärisen kuripolitiikan tuhoisiin vaikutuksiin Euroopassa.

– Saksan hallitus ja Euroopan taloudellinen eliitti yrittävät pakottaa koko Euroopan samoihin "työmarkkinauudistuksiin", joita on toteutettu Saksassa vuodesta 2004. Niiden seurauksena reaalipalkat ovat romahtaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana ja joudumme kamppailemaan päivittäin yhteiskunnallisia ongelmia vastaan, mielenosoituksen julkilausumassa todetaan.

Perjantain mielenosoituksia seurasi joukkokokoontumisia ympäri Eurooppaa ja massiivinen, 20 000 hengen mielenosoituskulkue Frankfurtin keskustassa. 

Kaupungin finanssikeskukseen sijoittuva mielenosoitus järjestettiin myös viime vuonna, jolloin poliisit pidättivät satoja mielenosoittajia. Tänä vuonna poliisit estivät rauhanomaisen kulkueen etenemisen jo muutaman korttelin päässä.

Satojen henkien ryhmä erotettiin väkivaltaisesti muusta kulkueesta koko lauantain ajaksi. Niin sanotulla kettling-tekniikalla saarretuille mielenosoittajille ei annettu eristyksen aikana vettä ja heidän omaisuuttaan takavarikoitiin. Poliisin käyttämien voimakeinojen ja kaasuhyökkäysten seurauksena mielenosoituksessa loukkaantui yli 200 ihmistä.

Mielenosoittajien mukaan protesteissa kyse on demokraattisten ja yhteiskunnallisten oikeuksien puolustamisesta, muttei vain siitä. Todellinen muutos voi syntyä vain kapitalismin, rasismin ja seksismin kumoamisesta.

– Virallisista oikeuksistamme on väännetty kättä jo pitkään. Me haluamme mennä pidemmälle: kohti vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat osallistavan ja suoran demokratian sekä solidaarisen talouden, joiden avulla voimme täyttää tarpeemme ilman hyväksikäyttöä, tuhoamatta ihmishenkiä tai planeettaamme. 

Solidaarisuutta Tampereelta

Myös Suomessa nähtiin tuenosoituksia Saksan mielenosoituksille. Pirkanmaan poliisilaitoksen saamien tietojen mukaan mielenosoittajat estivät perjantaina Tampereella Nordean asiakkaiden pääsyn Hämeenkatu 22:ssa sijaitsevaan konttoriin. 

Paikalla olleet mielenosoittajat kiistävät estäneensä asiakkaiden kulkua pankkiin. Heidän mukaansa tarkoituksena oli viestin tuominen eurokriisin toimenpiteistä ihmisten tietoisuuteen jakamalla lentolehtisiä ja huutamalla iskulauseita.

– Ilmeisesti poliisiin yhteyttä ottanut Nordean työntekijä on tulkinnut tilannetta eri tavalla, mielenosoittajat arvioivat.

Silminnäkijähavaintojen mukaan mielenosoituskulkue lähti ämpäreitä pärisyttäen klo 15 jälkeen Vanhalta kirjastotalolta pitkin Puutarhakatua kohti Hämeenpuistoa. Kulkue keräsi Puutarhakadulla taakseen noin sadan metrin autoletkan ja kulkueesta kuultiin niin huutoja autottoman keskustan puolesta kuin eurokuripolitiikkaa vastaan. Juuri ennen Hämeenpuistoa poliisin nähtiin ajavan mielenosoittajia jalkakäytävälle kiilaamalla heitä ajoneuvolla ja käskyttämällä heitä siirtymään.

Tämän jälkeen kulkue jatkoi pitkin Hämeenpuistoa, josta se suuntasi Hämeenkadun kautta risteykseen, jossa sijaitsevat Nordean ja Danske Bankin konttorit. Aikaisemmin aamulla Keskisuomalainen oli uutisoinut, että Danske Bank aikoo sulkea lähes puolet Suomen konttoreistaan.

– Pankinjohtajat hyötyvät, mutta työntekijät ja asiakkaat kärsivät, mielenosoittajat huomauttivat.

Mielenosoittajien mukaan Tampereella protestoitiin niin Suomessa oleskelevien tulevaisuuden ja itsemääräämisoikeuden puolesta kuin solidaarisuudesta muulle Euroopalle.

– Vallitseva eurooppalainen tilanne näkyy myös Suomessa, kun uusliberaalia kurjistamispolitiikkaa ajetaan läpi kriisin varjolla. Tampereellakin monikansalliset yhtiöt, kuten ISS Palvelut, hyötyvät kaupungin toimintojen yksityistämisistä samalla, kun kaupungin vanhoille työntekijöille tarjotaan palkkatöitä huonommilla työehdoilla kuin aiemmin, mielenosoittajat totesivat.

Kulkueeseen osallistuneiden mukaan lähitulevaisuudessa tullaan näkemään yhä enemmän julkisten palveluiden heikentämistä ja yksityistämistä, jos suomalaiset eivät yhdy yhteiseen, toisenlaiseen Eurooppaan uskovaan rintamaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.